Regn med problemer

Beregninger fra Meteorologisk Institutt viser at vi går våtere tider i møte. Mindre snø og mer ekstremnedbør betyr også at huseiere må forberede seg på at vann kan trenge inn i huset fra avløpsrør.

Beregninger fra Meteorologisk Institutt viser at vi går våtere tider i møte. Mindre snø og mer ekstremnedbør betyr også at huseiere må forberede seg på at vann kan trenge inn i huset fra avløpsrør. Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Styrtregnet denne høsten kan skape problemer for langt flere enn dem som ble rammet av flom på Vestlandet.

DEL

Det er selvsagt stor forskjell på dimensjonene, men boligeiere over hele landet må forberede seg på at vann kan trenge inn i huset.

Det skjer ofte gjennom avløpsrørene. Ekstra ille kan det bli når høstregnet avtar,og frosten overtar.

Vannskadestatistikken forteller at frosten kommer overraskende på mange hvert år, men med enkle grep kan du redusere risikoen for at vannet flommer hos deg.

– Ikke alle avløpsrør er dimensjonert for de store nedbørsmengdene vi har sett stadig hyppigere de siste årene, sier fagkonsulent Are Skaar Nielsen i Norske Rørleggeres Landsforening (NRL).

– Dette ser man ved at det forekommer stadig flere og større vannpytter. Overvannsrørene klarer ikke å ta unna alt vannet som kommer.

Tette overflatedekker som asfalt gjør også at det er vanskeligere å bli kvitt vannet, i tillegg så er de kommunale anleggene ofte dårlige.

Nielsen forteller om stadig flere tilfeller hvor styrtregnet har trengt seg inn i boliger via avløpsrør. Han anbefaler å fjerne løv og sørge for at avløp er åpne for å redusere risikoen for at vannet trenger inn i huset.

Varer ikke evig

Når vann fryser til is, øker volumet med omtrent 10 prosent. I en lukket rørledning vil isen fryse. Hvert år er det mange av oss som glemmer det.

Gamle og slitte rørsystem som fryser, er den hyppigste årsaken til vannskader i Norge. 30 år er forventet levetid på vann- og avløpsrør. Har man rør som er eldre enn det, bør man sjekke dem jevnlig.

Et slitt vannrør er mindre motstandsdyktig mot frost enn nyere rør. Kobber- og varmtvannsrør er også mer utsatt for å sprekke enn plast- og kaldtvannsrør. Det er også viktig å ha i bakhodet at forsikringsselskapene ikke alltid dekker kostnadene på vannskader.

– Forsikringen dekker uforutsette brudd eller skader som oppstår plutselig. Skader som oppstår over tid, medfører ofte avkortning eller ingen utbetaling, sier Nielsen.

– Tydelige merker og spor etter fukt forteller sitt om rørtilstanden.

Hvis uhellet er ute

Dårlig vanntrykk kan være et tegn på at vannet er i ferd med å fryse i rørene.

– Merker man dette, er det beste man kan gjøre å varme rommet, men unngå direkte oppvarming av røret, er rådet fra Nielsen.

– Åpne kranen til vannet renner som normalt igjen. Både varmt- og kaldtvannskranen bør åpnes. Dersom det er vanskelig å få opp varmen i rommet, kan du la kranen dryppe, slik at det renner litt vann hele tiden. Vann som renner, fryser sjeldent.

Unngå frosne rør

Det beste er selvsag å foreebygge frosne rør. Her er noen tips til hvordan du kan gjøre det:

  • Steng av og tøm vannledninger som er utsatt for frost. Da skrur du av vannet og tapper ut av røret. Husk også å tømme utekranen.
  • Lukk kjellervinduer og ventiler når kulden setter inn. Det tar ikke lang tid før rørene fryser om de er i nærheten av et åpent vindu. Luft kort og effektivt heller enn å sette vinduet på gløtt.
  • Hold temperaturen over 5 grader i alle rom.
  • Sørg for at de rørene som ligger mest utsatt for kulde, er isolert. Dette kan du enkelt gjøre selv ved å kjøpe ferdigstrømper som du trer på rørene.
  • Fjern løv fra takrenner.

(Kilde: Skikkeligrørlegger.no)

Artikkeltags