Sett farge på maten

Ringblomst både pynter og smaker.

Ringblomst både pynter og smaker. Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Blomster kan brukes til mer enn pynt på bordet. Mange av dem er spiselige, og passer godt i salaten, i brødet og som pynt på kaker.

DEL

Spiselige blomster er blitt svært populært i det siste. Og det er ikke så rart, salaten blir utvilsomt mer fargerik og fristende med blomkarsehoder i skinnende oransje eller gult, eller blå kornblomster.

Men før du setter i gang med å «sprite» opp salaten med blomster, sjekk at de virkelig er spiselige og at de ikke er sprøytet. Det lureste er å plukke blomstene fra egen hage, da er du helt sikker på at det ikke er brukt plantevernmidler.

For at de skal holde seg friske og sprø i salaten, legg dem et kvarters tid i isvann før bruk. Da får de spenst og vaskes helt rene. Blomster fra hagen kan være litt støvete og sandete. Og ingen liker å tygge på sand.

De vanligste

Det er mange blomster som egner seg i mat. Her er noen av de best kjente «spiseblomstene»:

RINGBLOMST: En sommerblomst de aller fleste kjenner. Lett å dyrke, vokser fort og stiller ikke særlig krav til jorda. Men den liker seg i sola. Vi kan bruke både kronbladene og de unge bladene i salater. Bland gjerne inn en liten neve kronblad i brød og annet bakverk. Det gir både farge og smak.

BLOMKARSE: Hele planten kan spises. Blomstene, bladene og til og med frøene har en pikant, skarp smak som passer i salater. Planten er ettårig og kommer i mange varianter. Den mest vanlige har knalloransje blomster på lange, hengende stengler. Blomkarse skal ikke ha for mye næring, da blir det mest blad og lite blomster.

FIOL: Kandiserte fioler har lenge vært handelsvare. Men det er ikke nødvendig å kandisere fiolene for å bruke dem i maten. Du kan bruke dem i salaten akkurat som de er. Det gjelder både fioler og stemorsblomst.

ROSE: Roser har i uminnelige tider blitt brukt til mat og medisin. I dag bruker vi for eksempel kronblad av roser til rosegelé og til pynt på kaker. Men roser kan også brukes i desserter, i drinker og i salaten. Det både ser delikat ut og smaker ypperlig.

OREGANO: At blomstene på krydderurtene er spiselige er jo logisk. Det beste er at de ofte smaker mer enn bladene, som vi jo vanligvis bruker i maten. Plukk noen blomster og strø dem over salaten. Du kan også bruke den på pizzaen og andre steder du vil bruke oregano. Oreganoblomsten er en magnet for sommerfugler. Voksevillig, pass litt på dersom du planter en vanlig bergmynte (oregano) i blomsterbedet.

EPLE: Epletreet får nydelige blomster som også kan spises.

Andre spiselige blomster

AGURKURT: De blå blomstene på agurkurten pynter opp i salaten. Den smaker litt agurkaktig, derav navnet. I tillegg til blomsten kan bladene brukes i salat. Blomstene er fine å fryse i isterninger.

KORNBLOMST: Brukes i salater, eller til pynt på maten.

KATTOST (Malve): De myke unge skuddene og blomstertoppene kan brukes i salater eller dampet som grønnsak.

Duftpelargonia: Kronbladene av duftpelargonia kan brukes blant annet i salater. Bladene kan brukes til å sette smak på fløte og melk som skal brukes til desserter, eggekrem og is.

KUSYMRE: Blomster og unge skudd brukes i salater og desserter.

JORDBÆR: I tillegg til bæret, er det mulig å bruke blomsten av både markjordbær og dyrket jordbær. Den tar seg fint ut som pynt og i salater.

KRYDDERTAGETES: Røde og gule blomster som brukes til desserter. Fin til pynt. Smaker sitron.

LAVENDEL: Blomstene brukes til å sette smak på sukker som skal brukes i kakebakst. Blomstene kan også kandiseres og brukes til pynt.

De seinere åra har det blitt stor etterspørsel etter squash-blomster, både fra restauranter og private. De dyppes gjerne i frityrrøre og frityrstekes. Eller de brukes om spiselig pynt på middagsfatet. (ANB)

Denne saken er levert av Hageselskapet

Artikkeltags