Skriv kontrakt!

Marlin Jeanette Olsen og Helene Solstad trives med å bo i kollektiv, og de har begge to en personlig kontrakt med utleieren.

Marlin Jeanette Olsen og Helene Solstad trives med å bo i kollektiv, og de har begge to en personlig kontrakt med utleieren. Foto:

Artikkelen er over 7 år gammel

Mange studenter velger å flytte sammen i kollektiv. Det er sosialt, og ofte billigere enn en vanlig leilighet. Men uten en skikkelig kontrakt, kan det likevel koste dyrt.

DEL

Høye leieprisene har gjort det ofte vanskelig å komme inn på markedet, men det blir litt enklere når flere deler på husleien. Uansett hvor mye du stoler på samboerne dine, finnes det likevel én helt absolutt regel, mener advokatfullmektig i Leieboerforeningen, Tanja Charlotte Øistad:

– Skriv kontrakt, og skriv to typer kontrakter. Den ene med den du leier hos, og den andre med hver enkelt samboer.

Stoler på hverandre

Venninnene Marlin Jeanette Olsen og Helene Solstad har kjent hverandre siden barneskolen. Nå bor de sammen med ei venninne til i en leilighet i Oslo sentrum.

De har ikke skrevet kontrakt med hverandre, fordi de kjenner hverandre godt. Dessuten har de løse problemet ved at begge har personlig kontrakt med huseieren.

Begge har opplevd litt av hvert som leietakere tidligere: – I et kollektiv måtte jeg stå som ansvarlig for dem jeg bodde sammen med, fordi huseier bare ville ha én person å forholde seg til. Vi kom oss aldri så langt at vi skrev kontrakt innad i kollektivet, og heldigvis gikk det bra, sier Marlin Jeanette Olsen og ler.

Helene Solstad har bodd sammen med folk hun ikke har kjent fullt så godt, på felles kontrakt, og heller ikke de hadde skriftlige avtaler seg imellom: – Det ble med diverse husregler på kjøleskapet. Man vil jo helst stole på dem man bor sammen med, selv om jeg innser at det er mer betryggende med skikkelige kontraktsforhold, sier hun.

– Ikke gode nok

Per i dag finnes det ingen kontrakter som er beregnet spesielt for bofellesskap.

– Og det skulle det helt klart ha vært, sier advokat Tanja Charlotte Øistad. – For svært få av dem som flytter inn i kollektiv, skriver individuelle kontrakter med huseier. Den som leier ut vil ofte ikke gå med på det, fordi han selv blir ansvarlig for at den enkelte oppfyller sine forpliktelser.

Derfor opereres det med avtaler hvor én av leietakerne stiller som ansvarlig for hele fellesskapet.

– En enkel løsning for utleier, som bare får en person å forholde seg til, men man skal tenke seg godt om før man går med på noe slikt. Man vet aldri når det skjærer seg, sier Øistad.

Solidarisk ansvar

En annen – og ganske vanlig – løsning er at alle leietakernes navn føres opp på en felles kontrakt. Da blir alle samboerne solidarisk ansvarlig for hverandre, både når det gjelder leie og vedlikehold. Problemet er selvfølgelig at dersom én av partene ikke betaler husleie innen fristen eller ødelegger noe i leiligheten, går det ut over alle de andre i kollektivet.

– Har du da et papir hvor det klart og tydelig står hvem som har ansvar for hva innad i kollektivet, slipper du å sitte med katta i sekken dersom noe skulle gå galt, sier advokat Tanja Charlotte Øistad. (ANB)

Artikkeltags