Sommer i krukker

Spanske margeritter, superpetunia, bacoba og plectrantus blir en fin blanding i sommerkrukken.

Spanske margeritter, superpetunia, bacoba og plectrantus blir en fin blanding i sommerkrukken. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Sommerblomster i krukker og ampler gir oss mulighet til å skape frodige og fargerike uterom, på terrassen eller ved inngangspartiet.

DEL

– Med sesongens store utvalg av sommerblomster kan du med enkle grep skape et fyrverkeri av farger og spennende sammenplantninger du kanskje ikke har prøvd før, sier daglig leder Tonje Bergh ved Opplysningskontoret for blomster og planter (OBP).

Nesten alle typer utplantingsplanter kan brukes i krukker, kasser og urner.

I en stor krukke kan du også velge en sammenplantning av ulike stauder, prydgress og utplantingsplanter, noe som vil passe perfekt ved inngangspartiet, på terrassen eller et annet sted hvor du vil ha noe ekstra pent å hvile øynene på.

Men det er viktig å velge planter som passer sammen når det gjelder krav til lys og fuktighet.

Krukken eller kassen bør også være stor nok til å romme så mye jord at plantenes røtter har nok plass til å vokse, samtidig som de skal kunne forsyne planten med vann og næring. Bevisst bruk av form på krukker og planter med spesielle blader eller blomster kan skape spennende stemninger og bli alt fra morsomt til dramatisk

Vann helst om morgenen i stedet for om kvelden. Da fordamper ikke vannet så raskt.

Sommerblomster er kraftigvoksende og har derfor en enorm vekst på kort tid. Det er viktig at plantene blir gjødslet; gjerne med langtidsvirkende gjødsel.

Knip av gamle og visne blomster, det fremmer ny blomstring. Mange sommerblomster tåler godt å bli skåret tilbake, noe som fremmer både utseende og blomstring.

Planter som trenger kniping er blant annet: Campanula, superpetunia, margeritter, pelargonia, petunia, nellik og felicia.

Plantene ser kanskje små ut når de plantes, men med rikelig gjødsling og vanning utover i sesongen vil de vokse seg frodige og flotte.

Vær litt kritisk når du kjøper planter, og velg dem som er lubne og frodige, ikke lange og slengete.

Jordkvaliteten er også et viktig element for å få en vellykket planting.

Jorden bør bestå for det meste av grov torv (ca. 85 prosent), sand (ca. 10 prosent) og granulert leire (ca. 5 prosent).

I tillegg kan jorden være tilsatt kalk, gjødsel og mikronæringsstoffer.

Hvis jorden er for fin og torven for mye omdannet vil dette kunne begrense lufttilgangen på røttene, og som ved uttørring kan være vanskelig å få til å trekke vann. (ANB)

Artikkeltags