Uendrede boligpriser

Drømmen: De fleste av oss ønsker å bo i en enebolig, men veien fram dit er kronglete og lang.

Drømmen: De fleste av oss ønsker å bo i en enebolig, men veien fram dit er kronglete og lang. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Boligprisene holdt seg uendret fra mai til juni.

DEL

Samtidig er eiendomsmeglernes prognose for årlig vekst økt fra 4-6 til 7-8 prosent.

Gjennomsnittlig kvadratmeterpris hittil i år er 29.500 kroner, en økning på 7,6 prosent fra samme periode i fjor, viser tallene fra Eiendomsmeglerforetakenes Forening (Eff).

– Prisutviklingen i juni var som forventet, men når vi vurderer første halvår 2012 under ett, har prisveksten vært høyere enn vi la til grunn ved starten av året. Eff har derfor revidert prognosen for året på 4–6 prosent opp til 7–8 prosent, forteller nestleder Leif J. Laugen i Eff.

Prisutviklingen for de ulike boligtypene

Enebolig mest ned

Boligprisstatistikken for juni viser ulik prisutvikling for de boligtypene.

- Prisene på eneboliger falt med 0,6 prosent fra mai, men var 4,8 prosent høyere enn i juni 2011.

- Prisene på delte boliger falt med 0,2 prosent fra mai, og var 7,1 prosent høyere enn i juni 2011.

- Prisene på leiligheter steg med 0,2 prosent fra mai, og var 8,7 prosent høyere enn i juni 2011. (ANB–NTB)

For få og for dyre

– Problemet slik vi ser det, er at det bygges for få nye boliger, og at de boligene som bygges selges så dyrt at de uansett ikke klarer å bremse prisveksten, sier leder Tormod Boldvik i Norges Eiendomsmeglerforbund (Nef).

Han legger skylda på politikerne, som han mener regulerer for små arealer til boligbygging og at det som reguleres er områder som i stor grad ekskluderer unge boligkjøpere.

– Prisstigningen har vært enda sterkere for nye boliger enn for brukte. De er ikke reelle alternativer for de unge boligkjøperne. Når tomteprisene i Oslo utgjør opp mot 20.000 kroner av kvadratmeterprisen på en ny leilighet, er det drøyt i overkant av hvordan det burde være, sier han.

– Politikerne må derfor regulere mer, og de må regulere riktig, konkluderer.

Han påpeker at det som er blitt framholdt som fordyrende faktorer på nye boliger, som krav til energieffektivitet og universell utforming, er like i hele landet. De kan derfor ikke forklare alene hvorfor «samme bolig er billigere andre steder» og at kvadratmeterprisen Oslo er 20.000 kroner høyere enn for eksempel i Drammen, ifølge Boldvik.

Rekordmange salg

Sjeføkonom Roger Bjørnstad i Pöyry sier at det er flere faktorer enn tomteprisen som driver boligprisene i været, som svært lavt rentenivå i forhold til tilstanden i økonomien ellers, ubalanse mellom behov og etterspørsel og sterk økning i folks kjøpekraft.

De bakenforliggende tallene viser at det var rekordomsetning av boliger i første halvår i år, med 3 prosents vekst, og at vi må tilbake til 2006 for finne færre boliger til salgs. (ANB-NTB)

Artikkeltags