Unngå innbrudd

Kameraovervåking av boliger blir stadig vanligere. Disse tyvene ble filmet under et innbrudd i en bolig i Nes i Akershus.

Kameraovervåking av boliger blir stadig vanligere. Disse tyvene ble filmet under et innbrudd i en bolig i Nes i Akershus. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Profesjonelle innbruddstyver herjer, og antall boliginnbrudd øker igjen. Her er noen gode råd for hvordan du kan sikre deg i sommer.

DEL

Etter nedgang i antall boliginnbrudd over flere år, ble det meldt inn 6.398 skadesaker i første kvartal i år. Det er en økning på vel 16 prosent i forhold til tilsvarende periode i fjor.

Nå er det de profesjonelle aktørene som kommer på besøk.

– Det betyr igjen at du må være profesjonell i sikringen av boligen din, sier Fred Nilsen, fagsjef for skadeforebygging i SpareBank 1.

Her er hans viktigste råd for en innbruddsfri sommer:

1) Unngå å annonsere ditt feriefravær på sosiale medier: Feriemeldinger på åpne nettsteder kan fanges opp av kriminelle. Vær derfor forsiktig med slike statusmeldinger på for eksempel Facebook og Twitter.

2) Unngå at boligen ser ubebodd ut: Det er ingen grunn til overdreven rydding før du reiser bort noen dager. Hvis det ser ut som om du bare er borte en liten tur, reduseres sjansen for innbrudd. La gardinene være fratrukket, sett på tidsur på noen lamper og en radio, la skoene stå på trappa og sørg for et det står en bil parkert utenfor boligen din så virker huset bebodd for eventuelle tyver.

3) Sørg for å ha lås og sikring som holder mål: Oppgrader låsene i alle ytterdører til FG-godkjente låser. Husk at vindu i luftestilling ikke tilfredsstiller sikkerhetsforskriftenes krav til låsning. I mange boliger er det enkelt å komme seg inn ved å løfte ut vindusglasset etter å ha fjernet skruene i vinduslistene. Enveisskruer kjøpes billig i nærmeste byggevarebutikk. Med slike skruer på plass er det mye verre å komme seg inn uten å måtte knuse vinduet. Lukk og lås garasjeporten. Sett inn gassgrillen og de kostbare hagemøblene.

4) Ikke gi tyvene innbruddsverktøy: Sørg for å låse inn verktøy og hageredskap som kan brukes som innbruddsverktøy. Det samme gjelder for stigen. Lås den inn eller lås den fast slik at den ikke kan benyttes.

5) Innbruddsalarm med knytning til alarmsentral gir god beskyttelse: Tyvene går gjerne forbi boliger med innbruddsalarm. God merking med opplysning om at boligen har alarm er viktig. Det er viktig at hele boligen er sikret. Den drevne innbruddstyven vet selvsagt at det mangler alarmløsninger i boligens andre etasje i svært mange boliger med alarm.

6) Nabosamarbeid gir ekstra sikkerhet: I et boligområde er det av stor verdi at naboene ser etter hverandres eiendommer. Informer naboene om at du er borte noen dager og be dem ha ekstra oppmerksomhet på hva som skjer rundt huset ditt. Be naboen kaste litt søppel i din søppelkasse også og ta inn posten din. Be han flytte på noen av de tingene som står utenfor boligen slik at inntrykket endres litt fra dag til dag. (ANB)

Artikkeltags