Vår i hagen

Starter du hagearbeidet nå, kan du få en blomstrende terrasse om bare noen få uker.

Starter du hagearbeidet nå, kan du få en blomstrende terrasse om bare noen få uker. Foto:

Artikkelen er over 8 år gammel

Det er vår! Den hvite snøen må vike for de grønne vekstene – enten den vil eller ikke.

DEL

Er du blant dem som ønsker deg en fargerik hage der du både kan jobbe og kose deg, men ikke helt vet hvordan du skal komme i gang?

– Jeg pleier å spørre folk hva de ønsker å få ut av hagen sin. Mange går ut veldig ambisiøst, men det er nok lurt å tenke over hvor mye tid de faktisk har og hvor mye tid de ønsker å bruke på hagen. Det er også lurt å tenke på hva man ønsker seg av innramming, som gjerde eller hekk, og innredning, farger og møblering, sier hagedesigner Marit Næss i Marits Hageplanlegging

Gress eller terrasse?

Mange ønsker seg en stor hage med gress, planter, busker og trær over det hele. Men det kan være litt ambisiøst i starten, mener Næss.

– Gress krever mye jobb, og du trenger jo ikke ha gress overalt. Hva med å lage en koselig sitteplass med heller, belegningsstein eller singel? På en slik plass – eller en terrasse – kan du lage åpninger for beplanting av blomster og busker. Etter hvert som du begynner å trives med plantejobbingen, kan du jo bare utvide, sier Marit Næss.


Få plantesorter

– Når du skal velge ut planter, velg få sorter og bruk heller mer av hver sort, anbefaler hagedesigneren.

– Da slipper du å bli forvirret av masse ulike planter og kan heller forholde deg til en pen og enkel beplantning i starten.

Det er også viktig å tenke riktig redskap:

– Skaff deg solid og ordentlig redskap. Det finnes mye dårlig i handelen, så se etter redskap som tåler røff bruk, anbefaler Næss.


Vannbasseng

Ønsker du å ha litt mer enn bare planter og busker, behøver ikke en anretning som et lite vannbasseng å være så veldig avansert, mener Næss.

– Det trenger ikke være verre enn at du graver ned et stort sort spann og legger det i nivå med bakken. Så kan du putte oppi små vannplanter og pynte med småsteiner rundt, sier hagedesigneren.


Et stort rom

Hagedesigner Marit Næss anbefaler å tenke innredning av et oppholdsrom – med vegger gulv og tak – når du skal gå i gang med hagen og uterommet:

- «Vegger»: Gjerde = innsyn, hekk = privat.

- «Gulv»: Gress = «gulvvask». Kanskje du heller skal kutte ut litt plen og lage et sitteområde eller terrasse isteden?

- «Tak»: Vil du se mye himmel, eller vil du kanskje ha høye, brede trær du kan sitte under?

Redskaper

Gode redskaper er halve jobben når du skal i gang med hagearbeidet, og her er noe av det du trenger for forskjellige hagealternativer:

- Gresshage: En liten plantespade, en jordspade, løvrake, trillebår, sekker, vannkanne, slange, gressklipper og hagesaks.

- Steinhagek: Kost, liten spade, vannkanne, slange og hagesaks.

- Terrassehage: Kost, liten spade, vannkanne, slange, hagesaks, terasserens og olje (terrassen bør oljes én gang i gåret).

Artikkeltags