Vi er blitt lyseslukkere

- Spar på strømmen! Det er rådet fra Vennergi-barn over hele landet.

- Spar på strømmen! Det er rådet fra Vennergi-barn over hele landet. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Nå er vi blitt lyseslukkere. To av ti nordmenn slår av lyset når de forlater rommet.

DEL

Det viser en ny undersøkelse fra Norstat.

– Det er bra, for det sier seg selv at det er helt tullete å ha lys på i rom man ikke oppholder seg i. Her i Norge er vi flinke, men vi kan bli enda bedre, sier Sofia Brox i organisasjonen Regnmakerne, som står bak undersøkelsen.

For undersøkelsen viser også at vi rent generelt ikke er så veldig opptatt av å redusere på strømmen. Bare fire av ti nordmenn er i stor grad opptatt av å kutte i energibruket.

To av ti opplyser at det å kutte energibruket er noe det aldri prates om i husstanden, mens tre av ti sier at dette er noe det snakkes om en gang i måneden.

Regnmakerne vil at flere skal bli opptatt av energisparing. Det er bakgrunnen for at Regnmakernes Vennergidag ble arrangert denne uka.

Her møttes barn for å lære mer om energi, og for å påvirke voksne til å spare strøm. Vennergidag ble i år gjennomført for niende gang.

– En Regnmaker leter høyt og lavt etter unødvendig energibruk, og de gjør alle triks de kan for å få de voksne til å forandre seg, sier Anine Smith.

Organisasjonen mener at barn kan mye om energi, og at det er lurt for de voksne å høre på hva de har å si.

De oppfordrer til at det snakkes om energisparingen i familien minst én gang i måneden.

Norstat-undersøkelsen viser at økonomi er det viktigste motivasjonsfaktoren for voksne som sparer energi.

Fire av ti voksne mener dette er en svært viktig motivasjonsfaktor. Tre av ti mener det å spare miljøet er viktigste, men hele fire av ti ikke tror eget energiforbruk noen særlig betydning for miljøet.

Dette er helt feil mener Regnmakerne:

– Om alle landets 2,2 millioner familier hadde latt fem sparepærer stå på i ni timer per dag i stedet for hele døgnet, kunne vi spart like mye strøm som det 33.000 familier bruker et helt år. Det er mye, så ikke kom å si at små bidrag ikke nytter, sier Sofia Brox. (ANB)’

Artikkeltags