Vi pusser opp for over 50 milliarder

Illustrasjonsfoto.

Illustrasjonsfoto. Foto:

Artikkelen er over 7 år gammel

Vi bruker mer penger enn noen gang på å pusse opp hjemmene våre.

DEL

– I 2010 brukte nordmenn over 50 milliarder kroner på oppussing. Det er historisk mye, sier Truls Vasvik i Prognosesenteret.

Ifølge analyseforetaket går omtrent 35 milliarder, eller 66 prosent, av oppussingspengene til nødvendige investeringer for å opprettholde verdien på boligene.

– Finanskrisen la en viss demper på folks kjøpelyst. I 2008 og 2009 gikk dermed oppussingstallene ned. Fallet var likevel ikke så stort som man hadde ventet, og dette skyldes nok hjemmets spesielle stilling i Norge, sier Vasvik.

Professor i sosiologi ved NTNU, Aksel Tjora, understreker at boligene våre ikke bare fungerer som investeringsobjekt eller oppholdssted. De forteller også litt om hvem vi er og hvordan vi vil fremstå for andre.

– Boligen blir en del av selvoppfattelsen vår. Dette er en av grunnene til at vi liker å invitere folk hjem. Vi elsker at venner og kjente kommenterer snedige løsninger eller fiffige fargevalg i hjemmet.

Ifølge statistikkene til nettverket Euroconstruct ligger nordmenn fortsatt på Europa-toppen i oppussing. Dette mener Tjora er både klimamessig, økonomisk og kulturelt betinget.

– Været bidrar til at vi tilbringer mye tid hjemme, og da vil vi jo gjerne ha det litt fint rundt oss. At vi har god råd i forhold til våre naboland, har mye å si for hvor mye penger vi bruker på å pusse opp. (ANB-NTB)

Artikkeltags