50-øringen endrer ikke panten

50-øringen forsvinner, men pantesatsene forblir uendret.

50-øringen forsvinner, men pantesatsene forblir uendret. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Selv om 50-øringen forsvinner, forblir panten uendret.

DEL

50-øringen vil bli fjernet som gyldig betalingsmiddel fra og med 1. mai i år. Men hva skjer da med panten? Ingenting, forteller informasjonsdirektør Randi Haavik Varberg i Norsk Resirk til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

– Nei, foreløpig skjer det ingenting. Det som vil skje er at når kundene panter må butikkene forhøye totalbeløpet til nærmeste krone, sier Varberg.

– Når folk skal pante «2,50-flaskene» kan det vel hende det oppstår en del kreative pantemåter - som en og en flaske?

– Vi er klare over det, men det tror vi det vil bli satt en stopper for. Det vil bli ganske lange køer hvis alle skal pante en og en flaske. Det kan butikkene nekte, sier Varberg.

Norsk Resirk eier og drifter panteordningen for gjenvinnbare drikkevarebokser og plastflasker. De ser gjerne at pantesatsen ble økt.

– For oss er det ikke et problem å endre dem, det kan gjøres ganske raskt. Vi ville sett det som en fordel dersom den blir endret og kanskje økt noe. Det er lenge siden det ble gjort noe med pantesatsen, og det ville kanskje gjort det enda mer attraktivt å pante. Men dette er det Klima- og forurensingsdirektoratet (Klif) som avgjør, sier Varberg.

Klif er instansen som er ansvarlig for pantesatsene.

– Vi skal på sikt gjøre endringer i hele regelverket, men kommer ikke til å gjøre noe nå bare på grunn av 50-øringen, sier seksjonssjef Kari Aa i Klif til DinSide.

Når 50-øringen forsvinner ut av omløp, vil sluttsummen bli rundet av til nærmeste hele kronebeløp når man skal betale i kassen etter 1. mai. Ørebeløp som ender på mellom 1 og 49 vil bli rundet av ned til nærmeste kronebeløp, mens ørebeløp som ender på mellom 50 og 99 vil bli rundet av opp til nærmeste kronebeløp. Men betaler du med kort, blir det som før – da trekkes det eksakte beløpet. (ANB)

Artikkeltags