Etterspør tiltak mot fotballpøbler

Av
Artikkelen er over 12 år gammel

Vestfold politidistrikt etterspør tiltak mot uorganiserte fotballpøbler, såkalte «casuals». Men både NFF og Politidirektoratet mener problemet er beskjedent.

DEL

Etter eliteseriematchen mellom Sandefjord og Brann i mai, fikk Sandefjord politistasjon et turbulent møte med 15-20 «casuals» fra Bergen. På sitt korte opphold i Vestfold-byen markerte personene seg blant annet med å slå til forbipasserende uten grunn, og utføre flere tilfeller skadeverk på supporterpuber.

I et brev til Politidirektoratet spør Vestfold politidistrikt nå etter en egen handlingsplan overfor denne typen fotballtilhengere. Den finnes ikke – verken hos politiet eller Norges Fotballforbund.

– Ikke et problem

Det er kjent at flere eliteserieklubber i Norge har fått slike grupperinger utenfor sine ordinære supportermiljøer. Fotballforbundet og Politidirektoratet ser likevel ingen grunn til å slå alarm rundt fenomenet «casuals».

– Dette er et beskjedent problem i norsk fotball, sier informasjonssjef i NFF, Roger Solheim til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Politiinspektør og nasjonal koordinator innen tribunevold og sikkerhet, Bjørn Jensseter, er enig.

– Det er ikke et problem, men en situasjon. Vi vet at det finnes slike småmiljøer, men dette går under gjengkriminalitet. I en prioriteringssak blir dette lite, andre typer gjenger får større prioritet, sier Jensseter.

– Vi samarbeider godt med klubbene. På kamper som Lillestrøm-Vålerenga og andre nabooppgjør blir de verste bråkmakerne gjenkjent. Og er de rette politifolkene på jobb, er gjerne deres tilstedeværelse nok for å unngå bråk, mener Jensseter.

– Bør tas ved roten

På bakgrunn av rapporten rundt casuals-viraken i Sandefjord, henvendte stabssjef Jens Petter Bærland og politimester Benedicte Bjørnland i Vestfold politidistrikt seg til Politidirektoratet, og viste til at det ga store politimessige utfordringer for det lokale politiet.

Bærland sier at han «registrerer» at NFF knapt anser casuals som noe problem.

– Hvis dette er begynnelsen på noe og vi kan ta det nå, er ingenting bedre enn det. Uten at vi skal sammenligne oss med utlandet, så har vi sett der at ting kan bli temmelig stygt, mener Jens Petter Bærland. (ANB)

Artikkeltags