EØS-strid topper seg

Forbundsleder Arve Bakke tar EØS-opprørets sluttspurt med knusende ro.

Forbundsleder Arve Bakke tar EØS-opprørets sluttspurt med knusende ro. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

– Det er bra og legitimt med debatt, sier Fellesforbundets avtroppende leder.

DEL

Temperaturen er på kokepunktet i sosiale medier. Og i lørdagens utgave av Klassekampen annonserte 600 tillitsvalgte - inkludert tre forbundsledere - med et helsides faglig opprop mot EØS.

Stort flertall

Mange reagerer kraftig og hevder at «Nei til EU» ønsker å gjøre landsmøtet i Fellesforbundet til en arena for eller mot EØS-avtalen.

Avtroppende forbundsleder i Fellesforbundet, Arve Bakke, tar det hele med knusende ro.

– At det er debatt knyttet til vårt EØS-standpunkt, er bra og helt legitimt. Men til dette landsmøtet er det et veldig stort flertall som mener pluss-sidene ved EØS-avtalen er sterkere enn de negative sidene, sier Bakke til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Mye står på spill

Striden i forkant av landsmøtet kommer ikke som noe sjokk.

Når det største LO-forbundet i privat sektor samler sine delegater i Oslo kongressenter fredag til og med onsdag i neste uke, er det nemlig mye som står på spill.

Viktige forbund som EL og IT, Norsk Transportarbeiderforbund og Fellesorganisasjonen har vendt tommelen ned for EØS-avtalen.

Avstemningen hos Fellesforbundet kan i ytterste fall få konsekvenser for neste LO-kongress.

Det er imidlertid lite trolig at EØS-motstanderne vinner fram. Både forbundsstyret og representantskapet har med overveldende flertall innstilt på å slå ring om EØS-avtalen.

Skapes i Norge

– Hovedpoenget for flertallets innstilling er at det gode og trygge arbeidslivet her til lands blir skapt i Stortinget og i avtaler med arbeidsgiver, uavhengig av om vi har en avtale med EØS eller ikke, mener Bakke.

Han mener dette også er en interessekonflikt.

– Det store flertallet av tillitsvalgte i Fellesforbundet mener at våre medlemmer er best tjent med fortsatt EØS-tilknytning. Vi har langt flere interesser å ivareta enn bare spørsmålet om norsk forhold til EU eller EØS, som er agendaen til «Nei til EU». Det er fullt legitimt å være aktiv både i Fellesforbundet, andre interesseorganisasjoner og i forskjellige politiske partier samtidig. Men i denne saken må vi tenke det beste for våre medlemmer, påpeker Arve Bakke. (ANB)