Bocuse – en reise verd

Paul Bocuse er et ikon for alle som er glade i god mat.

Paul Bocuse er et ikon for alle som er glade i god mat. Foto:

Av
Artikkelen er over 9 år gammel

Når en restaurant får tre stjerner i Michelin-guiden betyr det at den er «en reise verdt». Men kan det virkelige være verdt å legge ut på en reise bare for å besøke en restaurant?

DEL

Ja, det kan det. I alle fall når alt stemmer: Maten, stemningen, servicen – og når verdens mest berømte kokk selv mottar deg i døren.

Franskmenn regner Lyon som landets mat-hovedstad. Kanskje ikke så rart at Paul Bocuse både kommer fra byen og driver restauranten sin der. Han er også mannen bak konkurransen Bocuse d'Or, som regnes som det uoffisielle verdensmesterskapet for kokker.

Restuaranten, L’Auberge du Pont de Collonges, er enkel å finne. Den ligger rundt 10 kilometer nord for sentrum. Kommer du i bil, er det bare å følge vestbredden av elven Saône. Da kan du ikke bomme.

Opplevelsen

Mange vil kanskje si det grenser til det jålete å foreta en reise for et måltids skyld. Uansett skal man vel ha en usedvanlig var gane for å legge opp utenlandsferien etter en enkelt restaurant. Men hvis noen restauranter virkelig er verd en reise, er så avgjort Bocuses en av dem.

Maten er selvsagt nydelig. Dessertbordet er bugnende. Interiøret er fantastisk. Og servicen er hevet over selv det minste tilløp til kritikk. Likevel; det er totalopplevelsen som gjør besøket så enestående.

Å vite at en rekke av verdens statsledere og andre berømte mennesker søker seg til nettopp denne restauranten i forstaden Collonges, skader selvsagt heller ikke.

Det aller viktigste er likevel den sjenerøse mottakelsen som ALLE får. Sjansen er til og med stor for at Bocuse selv står i døren for å hilse deg velkommen.

Servicen

Personalet hos Paul Bocuse oser av serviceinnstilling. I samme øyeblikk en ny gjest blir geleidet til bordet, skyter det opp en kelner fra gulvet med meny og forslag til vin.

Diskrete og stille går de til hånde under hele måltidet. Gjestene risikerer ikke å bli glemt. Er glasset tom, kan du være sikker på at det blir fylt av en tjenende ånd. Bli ikke overrasket om Bocuse selv kommer og spør om alt er i orden.

Maten er selvsagt god. Så får matskribentene heller diskutere om den er av verdensklasse eller bare alminnelig god. Det du uansett kan være sikker på, er at du får nok mat. Bocuse serverer rikelige porsjoner, og lar deg avslutte måltiden med et mange meter langt dessertbord.

Selvsagt koster det. Men du kan få en komplett lunsjmeny med tre retter, ost og mellomretter for 120 euro (950 kroner). Vin kommer i tillegg.

Håndverk

– Paul Bocuse har aldri gitt seg ut for å være kunstner på kjøkkenet. Men han er en utrolig dyktig håndverker. Og han er en fantastisk med mennesker; en inspirator, motivator og pedagog. Det er det som gjør ham stor, sier Bent Stiansen, én av Norges stjernekokker og vinner av Bocuse d'Or i 1993.

Norske kokker har gjort det ekstremt godt i Bocuse d'Or, konkurransen som regnes som verdensmesterskapet i kokekunst. Tre ganger har nordemnn gått helt til topps. Det er bare Frankrike som har flere vinnere enn Norge!

Folkekjær

Paul Bocuse er blitt en folkekjær skikkelse i hjemlandet.

– Det skyldes opplagt måten han opptrer på. Han kunne vært arrogant, men er det ikke. Snarere tvert i mot. Han skyver alltid medarbeiderne foran seg. Jeg var til stede da 81-årsdagen hans ble feiret i Monaco i fjor. Den ny kongen av det franske kjøkken, Alain Ducasse, var vert. Han måtte pent finne seg i å vente til Bocuse hadde takket hver enkelt av kjøkkenpersonalet, forteller Stiansen.

– På 1970-tallet var han selvsagt nyskapende. Men i dag er det nok andre matkunstnere som er mer nyskapende enn ham. En av grunnene til at restauranten er så berømt, er servicen. Monsieur Paul, som han gjerne kalles, er elsket av sine ansatte. Derfor får han de aller beste til å jobbe for seg, både ute i restauranten og på kjøkkenet. For øvrig bygger Bocuse på det klassiske franske kjøkken, ikke på det nye franske kjøkkenet. Han sa en gang litt foraktelig om det nye kjøkken at der er det ingenting på tallerkenen, bare på regningen. Ingen risikerer å gå sultne fra bordet hos Paul Bocuse, fastslår hans norske kollega. (ANB)

Artikkeltags