Et lite øyparadis

 Citta de La Maddalena er hovedstaden i arkipelet.

Citta de La Maddalena er hovedstaden i arkipelet. Foto:

Artikkelen er over 11 år gammel

Drømmer du om en høstferie der fred og ro hersker? Hvor du kan boltre deg i ensomhet? Der det ennå noen uker er mulig å nyte badeliv, dykking og vannsport uten forstyrrende elementer?

DEL

Da er arkipelet La Maddalena stedet: Sju små øyer, i stredet mellom Korsika og Sardinia. Kanskje det nærmeste du kan komme et «stillehavsparadis» innenfor en reisetid på tre-fire timer. De sju små øyene som utgjør arkipelet er La Maddalene, Caprera, Santo Stefano, Spargi, Budelli, Razzoli og Santa Maria.

Området tilhører Italia, og i romertiden var øyene kjent som Cuniculariae eller kaninøyer.

På 1800-tallet var La Maddalena militærbase, takket være sin strategiske viktige plassering.

Senere har det rike dyre- og fuglelivet, i tillegg til den særegne vegetasjonen, gjort øyene til et yndet utfartssted for forskere. I 1997 ble øyene plukket ut til å bli nasjonalpark med internasjonal status.

Garibaldi

La Maddalena-arkipelet er virkelig et paradis. Enten du kommer over land, eller sjøveien er arkipelet en visuell åpenbaring.

Øyene ligger omgitt av smaragdgrønt vann. Dekorert med en forreven kystlinje. Preget av årtusener med vind- og vannerosjon. Resultatet er fantastiske klippeformasjoner. Noen så karakteristiske at de har fått egne navn. «Svigermorsklippen» og «Hunden» er to av dem.

Spredd utover langs kystlinjene ligger lange, hvite sandstrender.

Den største øya i arkipelet heter La Maddalena, der finner du arkipelets «hovedstad»: Citta de La Maddalena. En liten, søvnig by med noen tusen innbyggere. Rundt Piazza Umberto I og Piazza Garibaldi foregår livet. Der og i havnen kan du føle den lille byens pulsslag. Tempoet er rolig. Kaffekoppene nytes i fred og fordragelighet. Naboer møtes for å utveksle nyheter.

Setter du deg ned i havnen kan du betrakte en sammenhengende kø av fiskebåter og ferjer som kjemper om de ledige kaiplassene.

Rundt La Maddalena går en 20 kilometer lang vei. Følger du den, blir pausene mange. Severdighetene ligger nemlig som perler på en snor.

På sørøst-siden ligger den 600 meter lange Pesso della Moneta-broen. Den forbinder La Maddalena med Caprera. En øy med 34 kilometer kystlinje, hvor den kjente italienske frihetskjemperen Guiseppe Garibaldi levde og ligger begravd. Han eide i sin tid øya, og hele området er faktisk gjort om til et monument over Garibaldi.

På Caprerea er det vel verdt å ta en spasertur opp til toppen av det 212 meter høye Monte Teialone. Der får du et fantastisk utsyn over øya og tilliggende herligheter.

Over og under vann

De andre øyene når du med de utallige ferjene som opererer i farvannet. Er du ihuga fugletitter er Santo Stefano stedet. Øya bebos av en rekke sjeldne fuglearter.

Der finner du også ett av Napoleons fort gjemt mellom de karakterisktiske klippene. På en annen del av øya har liten, fredelig turistlandsby etablert seg. Et sted å knytte sosiale kontakter, eller bruke som utgangspunkt for naturekspedisjoner.

Spargi, Budelli og Razzoli er tre svært vakre, ubebodde øyer med flere innbydende strender. Alle med nydelig, uberørt natur. Vannet rundt øyene er rent, klart og egner seg ypperlig for snorkling og dykking.

Utenfor Spargi ble det i sin tid funnet et gammelt romersk skip på havbunnen. På land, ved funnstedet, ligger museet for marinarkeologi.

Når båten stevner inn mot Budelli, åpenbarer det seg nok et overraskende syn. Strendene er dekket med rosa sand. Svært unikt i europeisk sammenheng, og et resultat av avskallinger fra undervannsrevene i området. Selv om øya er ubebodd, er den flittig besøkt på grunn av sin særegne natur.

Santa Maria er selve paradiset for bade- og dykkeglade. Gjerne også for dem som liker harpunfiske. På denne øya finner du spredt bosetting. Mennesker som livnærer seg med fiske og salg av smykker; selvsagt laget av materialer hentet i havet.

Her kan du rusle ut til den forrevne klippekysten, sette deg ned å se på de mange seilerne som besøker området. Eller kanskje nyte solnedgangen og – dersom du sitter du lenge nok – soloppgangen. (ANB)

Artikkeltags