1 milliard vil reise i 2012

Illustrasjonsfoto.

Illustrasjonsfoto. Foto:

Artikkelen er over 6 år gammel

Verdensturismen kommer til å passere 1 milliard reisende i 2012, spår FN-organet Verdens Turistorganisasjon (UNWTO).

DEL

Trenden er at veksten vil fortsette i årene fremover.

Hva sier dette norske reiseforbrukere? At den globale reiselivsindustri lett holder seg flytende i et ellers anstrengt økonomisk farvann, at det er rom for ytterligere økning i årene som kommer, men at det selvsagt er områder i verden hvor reiselivsindustrien har det tungt - som for eksempel Hellas og Italia i vår del av verden.

Nye, vesentlige reisetrender blant nordmenn er det heller ikke for 2012 lett å få øye på. Vi gjør det ytterste for å kunne ta en lang hovedferie på to-tre uker - vesentlig henlagt til sommersesongen - og flere enn før har nå anledning til å ta seg kortferier til interessante storbyer på grunn av lave flypriser.

Stor aktivitet

Allerede nå er det stor reiseaktivitet blant nordmenn. Reisebransjen innen hovedorganisasjonen Virke (tidligere HSH) beregner at vel 300.000 nordmenn kommer til å ta ferie ut av landet i forbindelse med julemåneden og nyttår. Et klart utviklingstrekk er skiftet fra familiehøytid i storstua til sydenferie med «innlagt julestemning».

- Gran Canaria er blitt alternativ til hytta. Reisene i jule- og nyttårsperioden vil i år øke med vel 10 prosent i forhold til i fjor. Kanariøyene, Thailand, Kypros, Egypt og Madeira dominerer når det gjelder langreisene, sier direktør for utland i Virke, Rolf Forsdahl, til NTB.

Kortferiene i inneværende årstid går gjerne til europeiske storbyer som London, Paris, Berlin, Roma, Praha, Tallinn, Riga og Hamburg, for å nevne noen. Forsdahl sier at reisearrangørene i Skandinavia nå melder om et trendskifte: Det er større økning av salget til Praha, Budapest og Berlin enn til klassikerne London og Paris.

Færre ferierer hjemme

I løpet av ett år foretar nordmenn 17 til 18 millioner feriereiser. Trenden er at vi reiser mer og mer til utlandet og mindre i eget land, og nå går vel halvparten av alle feriereiser ut av landet. Ferietrafikken til Sverige og Danmark har alltid vært noe opp og noe ned, men sammen med Spania har de vært og er fortsatt våre viktigste ferieland.

Det er særlig flyselskaper med klar forbrukerprofil på priser som har opparbeidet det økte utenlandsmarkedet, som ikke bare er konsentrert omkring Middelhavet men også innbefatter populære byer øst i Europa og i Asia.

- Vi er lite prisfølsom når det gjelder vår hovedferie - der skaffer vi oss de midler som skal til. Hvis vi må spare på grunn av økonomiske forhold, går dette ut over de spontanreiser vi har planlagt til storbyer, sier Forsdahl.

Asia trekker opp

Det er den forventede mertrafikken til de asiatiske landene som får organisasjoner som UNWTO til å beregne vel 1 milliard globale turistreiser i 2012. Økningen inn i dette området er beregnet til 2-3 prosent. De arabiske landene sitter tilbakelente og vet ikke riktig hvor deres hjemlige turistnæring vil havne i 2012, mens middelhavslandene regner med at deres reiselivsindustri også i år skal klare å komme seg helskinnet gjennom hjemlandets økonomiske problemer.

Greske aktører er bedt om å senke prisene for fortsatt å kunne holde på turistene. Men det er lettere sagt enn gjort, for gresk næringsliv vil nå bli underlagt nye avgifter og rammeregler.

Tyrkia har seilt opp og plassert seg like bak Spania som vårt annet foretrukne ferieland utenfor Skandinavia. En av årsakene er at Hellas er meget sårbar for negative presseoppslag. Blir det ro med få omfattende demonstrasjoner og streiker, tror mange at gresk turisme vil greie seg. Det samme gjelder Spania, som flere ganger har vist at landet har en turistbransje som står på egne bein. (ANB-NTB)

Artikkeltags