Avgjør ikke ferievalget

Sommerferien nærmer seg med stormskritt. Gunstige valutakurser betyr lite for reiseglade nordmenn, når de avgjør ferievalget.

Sommerferien nærmer seg med stormskritt. Gunstige valutakurser betyr lite for reiseglade nordmenn, når de avgjør ferievalget. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Gunstige valutakurser har liten betydning for reiseglade nordmenn, viser ny undersøkelse.

DEL

For seks av ti nordmenn betyr gunstige valutakurser lite når de skal på ferie, viser en landsomfattende undersøkelse InFact har utført for reisesøkemotoren Dohop.no.

Dette går på tvers av tidligere oppfatninger. Lignende undersøkelser har vist at gunstig valuta har hatt stor betydning for hvor ofte nordmenn reiser, hvor lenge de blir borte eller hvilken standard de bestiller på turen.

Undersøkelsen viser også at det er liten forskjell mellom menn og kvinner – 59 prosent av kvinnene sier gunstige valutakurser betyr lite; 57 prosent av mennene sier det samme.

– Dette er helt naturlig ettersom det ikke er noen vesentlig forskjell i måten menn og kvinner tenker om penger. Slik sett forventer vi ikke at de skal ha forskjellig tankesett om valuta når de bestemmer seg hvor de skal reise. Alle ønsker å få mest mulig igjen for pengene sine, sier David Gunnarsson, salg- og markedsføringssjef i Dohop, til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Det er imidlertid klare forskjeller mellom de forskjellige aldersgruppene. For de mellom 18 og 29 år, sier hele 28 prosent at gunstige valutakurser er av betydning for reisens lengde, standard og hyppighet. Til sammenligning sier kun 19 prosent av 30- til 44-åringene og 20 prosent av de over 65 at dette er viktig.

– Unge mennesker, mange som reiser utenlands for første gang, vil naturlig nok ha flere økonomiske bekymringer enn de som er eldre – noe statistikken tydelig viser. De som er vant til å reise utenlands og betale i en ny valuta, vet at et enkelt regnestykke er nyttig for å vite at du ikke blir lurt, men at valutakursen ellers ikke er noe å bekymre seg for, sier Gunnarsson.

Som med alder, har også regional tilhørighet en del å si for viktigheten av gunstige valutakurser, ifølge undersøkelsen. Mens 51 prosent av osloborgere svarer at dette ikke er av betydning, svarer hele 64 prosent av vestlendinger og nordlendinger det samme. For de andre landsdelene, Sør-Norge, Midt-Norge og Østlandet (utenom Oslo), er det kun mindre forskjeller og svarene ligger tett opp til landsgjennomsnittet (60 prosent).

Undersøkelsen er foretatt i første kvartal 2012, og tar for seg synspunktene til 1.014 nordmenn over 18 år. (ANB)

Artikkeltags