Dette redder plantene dine i ferien

Tang har en rekke egenskaper som kan redde plantene fra feriedøden.

Tang har en rekke egenskaper som kan redde plantene fra feriedøden. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Blir bedre rustet til å tåle tørke, stress og sykdommer.

DEL

I sommerferien går mange krukkeplanter dukken, både inne og ute, men tang har en rekke egenskaper som kan redde plantene fra feriedøden.

Gjødsel med tang

Tørkestress er det som oftest tar knekken på stue- og hageplanter.

– Man kan tro at det bare er å vanne en plante som er halvvissen, og så skal den komme seg igjen. Men uregelmessig vanning slik at planten blir stående og tørke ut i lange perioder, påvirker både vekst, blomstring og helsen til planten, sier Jonas Hemmingsson i gjødselprodusenten Bayer Garden.

Planter som får gjødsel med tang tåler tørke, stress og sykdommer bedre, viser forskning.

– Naturlige plantehormoner i tangen kan bidra til både bedre rotutvikling og skuddvekst, men ikke minst bedre immunforsvar hos planter som gjødsles med tang, sier forsker Inga Kjersti Sjøtun til det oppdragsfinansierte nyhetsbyrået Newswire.

Fenoler

Flere forskningsrapporter viser at tangekstrakt hjelper planten med å lagre klorofyll, og dermed støttes fotosyntesen og veksten av planten, forklarer hun.

– En annen virkning av tang som er godt dokumentert, er den immunstimulerende effekten som er påvist både på planter og dyr. Effekten tilskrives et stoff som heter fenoler, som beskytter mot sykdom. Norsk grisetang er en god kilde til fenoler ettersom den finnes i ganske store mengder og er lett og høste, sier Sjøtun.

Tøffe forhold

I flere århundrer har kystnære jordbruk brukt grisetang som gjødsel. Først i senere tid har de positive effektene av tang blitt dokumentert.

– Norsk grisetang vokser under særdeles tøffe forhold i iskaldt sjøvann. Fordi tangen blir eksponert for mye dårlig vær, ikke minst sterk sol og tørke under lavvann, har tangen utviklet de spesielle egenskaper andre planter kan dra nytte av, sier forsker Adriano Altissimo ved det uavhengige forskningsselskapet Landlab i Italia.

Hans team har testet hvordan Bayers gjødsel med norsk tangekstrakt påvirket avlingen til spiselige planter.

– Stoffene i tangen kan nesten sammenlignes med den effekten kaffe har på oss. Enkelt forklart gir de plantenes naturlige fysiologiske prosesser en boost. For eksempel får de større og flere blomster og frukter, men de blir også mer motstandsdyktige mot miljøstress som tørke og kulde, sier han. (ANB)

Artikkeltags