En dusj adrenalin!

Norge er et eldorado for adrenalinsport, og turopplevelser der blodpumpa får kjørt seg finner du over hele kongeriket  fra kyst til fjell. Her fra Sunnmørsalpene.

Norge er et eldorado for adrenalinsport, og turopplevelser der blodpumpa får kjørt seg finner du over hele kongeriket fra kyst til fjell. Her fra Sunnmørsalpene. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Her er fjellturene i norsk natur som får hjertet til å slå fortere.

DEL

Er du av typen som blir en smule rastløs av strandliv eller kjeder du deg etter dagevis av rolige dager på hytta? Da er en aktiv ferie med en dose adrenalin noe for deg!

Norge er et eldorado for adrenalinsport, og du kan fjellklatre, rafte, tinderangle, padle, brevandre, sykle, basehoppe, juve, dykke, surfe og mye, mye mer.

Norges fjelltopper har blitt stadig mer populære turmål de siste årene, og her er Den Norske Turistforenings (DNT) stalltips til bratt og majestetisk tinderangling i sommer:

* Lyngsalpene, Troms: Her ser du tusen meter høye fjelltopper stige opp fra fjorden.

* Senja, Troms: Vill, bratt og uberørt natur sikrer minner for livet.

* Lofoten, Nordland: Her kommer sterke naturinntrykk som perler på en snor. Den erfarne kan klatre på Svolværgeita. Litt snillere er den luftige turen til Hermannsdalstind.

* Stetind, Nordland: «Ambolten» ved Tysfjord ble kåret til Norges nasjonalfjell i 2002, og er en berømt klatretind.

* Tåkeheimen, Nordland: Søk spenning ved Svartisen, med muligheter for mange luftige topper med panoramautsikt over hav, øyer og fjorder.

* Trollheimen, Sør-Trøndelag/Møre og Romsdal: Eldorado for store og små eventyrere. Innerdalstårnet er kremtoppen, og normalveien opp krever ikke sikringsutstyr ved tørre forhold. Vil du klatre,finnes det flere alternative ruter.

* Sunnmørsalpene, Møre og Romsdal: Spesielt Slogen og Jakta er imponerende og populære topper.

* Jotunheimen: Alle Norges 18 høyeste topper ligger her, så her er det bare å velge og vrake.

* Briksdalen, Sogn og Fjordane: Perfekt utgangspunkt for både brevandring og klatring.

– Vi opplever stor interesse for våre fjellsportturer. Jeg tror det som lokker folk til høye tinder, er at det oppleves fantastisk å bevege seg i luftig terreng. Kombinasjonen av utrolig utsikt og følelsen av å mestre utfordringene på veien, er en stor opplevelse, sier Julie Maske, kommunikasjonsmedarbeider i Den Norske Turistforening (DNT).

DNT Fjellsport (http://www.dntfjellsport.no/activity.php?fo_id=82) arrangerer flere turer over hele landet. Sjekk også ut guidede turer med SunAlp (http://www.sunalp.no/article.asp?w=&x=1094&level1=18131), Norgesguidene (http://www.norgesguidene.no/) og Bre og fjell (http://breogfjell.no/).

For de som har lyst på en helt annerledes fjelltur, er brevandring midt i blinken.

– Opplevelsen av å gå på evig snø, over dype bresprekker, i et helt spesielt lys, er helt utrolig, synes Julie Maske i DNT, og anbefaler disse tre breturene:

* Til toppen Fannaråken går du en vakker bretur fra Sognefjellshytta. Vel framme kan du overnatte på Fannaråkhytta, over 2000 meter over havet.

* På breturen mellom Fonnabu til Holmaskjær går du opp nydelige Keiserstien, for så komme opp på Folgefonna.

* Fra Krossbu til Leirvassbu går du på Jotunheimens største isbre, Smørstadbreen.

For flere turtips kan du sjekke ut www.ut.no, www.lommekjent.no og www.visitnorway.com. (ANB)

Artikkeltags