Ikke glem dette kortet

Dette kortet bør være en del av håndbagasjen til nordmenn på ferie i Europa. Europeisk helsetrygdkort viser at du har krav på nødvendig medisinsk hjelp i det landet du befinner deg.

Dette kortet bør være en del av håndbagasjen til nordmenn på ferie i Europa. Europeisk helsetrygdkort viser at du har krav på nødvendig medisinsk hjelp i det landet du befinner deg. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Når du drar på ferie i Europa, bør Europeisk helsetrygdkort være med i bagasjen – og alle må ha hvert sitt.

DEL

Kortet er gratis og bestilles fra Helseøkonomiforvaltningen (HELFO) på internett eller telefon.

For å få Europeisk helsetrygdkort må du i utgangspunktet være medlem i folketrygden, og i tillegg ha et statsborgerskap fra et EU- eller EØS land eller Sveits.

– Når du viser fram helsetrygdkortet hos legen eller på sykehuset i EU/EØS-land, har du krav på nødvendig medisinsk hjelp i det landet du befinner deg i, på samme vilkår som de som bor der. Det betyr at du må betale de samme egenandelene som dem, sier avdelingsdirektør Jørgen Sætre hos HELFO servicesenter.

Kortet gjelder kun for behandling i det offentlige helsevesenet.

– Behandling hos privat lege eller på privat sykehus får du bare dekket hvis trygdeordningen i landet du befinner deg i, betaler for en slik behandling, understreker Sætre.

Kortet bør være en del av håndbagasjen til nordmenn på ferie i Europa, mener Sætre.

– Det er viktig å ha en reiseforsikring i tillegg til helsetrygdkortet, blant annet fordi helsetrygdkortet ikke dekker syketransport hjem til Norge, dersom det er nødvendig. Det gjør normalt en reiseforsikring.

Jørgen Sætre minner også om at personer som allerede har et helsetrygdkort bør sjekke utløpsdatoen på kortet.

– Kortet er gyldig i tre år, og det kommer ingen påminnelse. Når det nærmer seg utløp, bør du bestille et nytt kort. Alle i familien må ha sitt eget helsetrygdkort på reise. Når du bestiller, kan du samtidig bestille til ektefelle og barn, forklarer han.

Europeisk helsetrygdkort er, som navnet antyder, bare til bruk i vår verdensdel.

– Skal du på reise til land utenfor EØS-området eller Sveits, gjelder ikke Europeisk helsetrygdkort. Da er det viktig å ha en reiseforsikring. Hvis du ikke har det, må du betale sykehusregningene dine selv, understreker avdelingsdirektøren.

Før du drar på ferie, er det lurt å laste ned den nye appen med info om kortet og nødvendig helsehjelp i Europa.

– Det er Europakommisjonen som har laget den nye applikasjonen for smarttelefoner og lesebrett. Den finnes på 24 språk, deriblant på norsk, med info om 27 land, inkludert Norge, sier Jørgen Sætre.

Appen inneholder grunnleggende informasjon om hva slags helsehjelp man kan få med Europeisk helsetrygdkort og hvem man skal kontakte i det landet man eventuelt trenger nødvendig helsehjelp.

Appen finner du i «App Store», «Play butikk» eller «Windows Marketplace» ved å skrive inn «European Health Insurance Card». (ANB)

Artikkeltags