Tenker ikke brannfare på ferie

To av tre nordmenn på ferie i utlandet innrømmer at de ikke har tenkt gjennom hva de skal gjøre i tilfelle det oppstår brann på hotellet. Her fra Chania på Kreta, hvor det er mange nordmenn i sommersesongen.

To av tre nordmenn på ferie i utlandet innrømmer at de ikke har tenkt gjennom hva de skal gjøre i tilfelle det oppstår brann på hotellet. Her fra Chania på Kreta, hvor det er mange nordmenn i sommersesongen. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Bare tre av ti nordmenn på ferie i utlandet sjekker hvor nødutgangene er.

DEL

To av tre nordmenn på ferie i utlandet innrømmer at de ikke har tenkt gjennom hva de skal gjøre i tilfelle det oppstår brann.

Bare én av ti oppgir at reisefølget på siste feriereise snakket om hva man skulle gjøre hvis det begynte å brenne. 13 prosent hevder de hadde tenkt på det, men planen ble med tanken. Det viser Reiseundersøkelsen 2017 utført av Kantar TNS for Europeiske Reiseforsikring.

– Katastrofebrannen i Grenfell Tower i London og skogbrannene i Portugal viser hvor viktig det er å ha en plan for hva man skal gjøre hvis det brenner. Vi kan ikke ta for gitt at brannsikkerheten holder samme standard i utlandet som hjemme, sier administrerende direktør Rolf Søtorp i Norsk brannvernforening.

Saken fortsetter under bildet.

- Katastrofebrannen i Grenfell Tower i London og skogbrannene i Portugal minner oss om hvor viktig det er å ha en plan for hva man skal gjøre hvis det brenner, sier administrerende direktør Rolf Søtorp i Norsk brannvernforening.

- Katastrofebrannen i Grenfell Tower i London og skogbrannene i Portugal minner oss om hvor viktig det er å ha en plan for hva man skal gjøre hvis det brenner, sier administrerende direktør Rolf Søtorp i Norsk brannvernforening. Foto:

Begynner det å brenne, må man raskt vurdere om man skal bli i rommet eller forsøke å komme seg ut.

– Det er vanskelig å gi et fasitsvar på hva som er riktig, for ingen branner er like. Det kommer blant annet an på brann- og røykspredningen, hvor i bygget du oppholder deg og hvor det brenner. Man må selv vurdere sjansen for å klare å komme seg trygt ut opp imot sjansen for å bli reddet fra rommet der man oppholder seg. Men man må for all del unngå den giftige røyken, påpeker Søtorp.

– Les branninstruksen nøye, finn ut hvilke alternative rømningsveier du har, og følg anvisninger fra redningspersonell hvis alarmen går, anbefaler Emma Elisabeth Vennesland, assisterende informasjonsdirektør i Europeiske Reiseforsikring.

Undersøkelsen viser også at de fleste reisende sjekker først standarden på badet, renhold og utsikt når de kommer til et nytt hotellrom. Tre av ti sier de prioriterer å sjekke nærmeste nødutgang.

Saken fortsetter under bildet.

12 prosent av de over 60 år sier de ofte har med reiserøykvarsler på utenlandsferien.

12 prosent av de over 60 år sier de ofte har med reiserøykvarsler på utenlandsferien. Foto:

Det er en klar tendens til at de eldre er mest bevisst på brannsikkerheten når de sjekker inn på et hotell i utlandet. Mens 40 prosent av de over 60 år sier de ser etter skilt for rømningsveier og slokkeutstyr i korridorene, svarer bare 18 prosent av de under 30 år det samme.

12 prosent av de over 60 år sier de ofte har med reiserøykvarsler på utenlandsferien.

– Krav om brannalarmanlegg, etterlevelse av regelverk, kvalitet og vedlikehold varierer rundt omkring i verden, så det gjelder å sikre seg slik at man blir varslet så tidlig som mulig ved brann. En reiserøykvarsler bør derfor være like selvsagt i feriekofferten som toalettmappen, uttaler Rolf Søtorp. (ANB)

Gode råd når du sjekker inn på hotell

  • Ta alltid med reiserøykvarsler. Plassér den høyt i rommet, f.eks. på en hylle.
  • Les rømningsplanen og branninstruksen.
  • Oppsøk og gjør deg kjent med rømningsveiene.
  • Gjør deg kjent med hvor det finnes slokkeutstyr.
  • Reiser dere med barn, gjør en avtale om hvordan dere skal opptre ved brann.
  • Varsle resepsjonen hvis du finner blokkerte rømningsveier.

Hvis det brenner:

  • Følg hotellets branninstruks og personalets anvisninger.
  • Er rømningsveiene blokkert av røyk eller brann, vurdér om det er tryggest å bli på hotellrommet til redningspersonell er på plass. Gi deg til kjenne via vindu eller balkong.

Artikkeltags