Kofferten kan bli drapsvåpen

En fullpakket bil kan endre bilens kjøreegenskaper og kan være vanskelig å holde på veien. Løse gjenstander i bilen kan dessuten fort blir farlige våpen.

En fullpakket bil kan endre bilens kjøreegenskaper og kan være vanskelig å holde på veien. Løse gjenstander i bilen kan dessuten fort blir farlige våpen. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

En 20 kilo tung koffert kan fort veie ett tonn ved en bråstans i 50 kilometer i timen.

DEL

Det er viktig å pakke feriebilen riktig. En fullpakket bil kan endre bilens kjøreegenskaper og kan være vanskelig å holde på veien. Løse gjenstander i bilen kan dessuten fort blir farlige våpen.

27 prosent svarte enten feil eller at de ikke vet hvordan de skal pakke de tyngste tingene i bilen når de skal på bilferie. Det viser en landsomfattende undersøkelse Respons har utført for Tryg.

Stygt skadet av bagasjen

En studie gjennomført av Norsk Luftambulanse viser at løs bagasje gir personskader i svært mange trafikkulykker. 190 ulykker ble gjennomgått, og i 39 prosent av dem forårsaket løse gjenstander i bilen personskader.

– Stor og tung bagasje skal pakkes så lavt og langt fram som mulig, siden det gir lavt tyngdepunkt og bedre kjøreegenskaper. Det forhindrer at de tyngste tingene beveger seg framover i en bråstopp. I flere tilfeller er det bagasjen som har forårsaket alvorlige personskader, ikke selve kollisjonen, sier Geir Sleen Helgesen, fungerende bilskadesjef i Tryg Forsikring.

I følge NAF vil en gjenstand ved 50 km/t komme med et trykk på opp til 50 ganger gjenstandens vekt. En dobling av hastigheten foredobler trykket.

Dermed kan en halv liter brus tilsvare 25 kilo om den kommer susende fra baksetet ved bråstopp i 50 km/t. En fullpakket koffert på 20 kilo blir ett tonn.

Slik pakker du best for bilferien:

· De tyngste tingene bør pakkes nederst og helst langt frem i bagasjerommet

· Pakk myke ting øverst

· Sikre løse gjenstander inne i kupéen. Ved bråstopp eller kollisjon kan selv en liten ting som mobiltelefon eller brusflaske resultere i alvorlig skade om den treffer noen i bilen

· Ikke pakk høyere enn baksetet hvis du ikke har gitter mellom baksetet og bagasjerom

· Unngå å flytte bilens tyngdepunkt ved å plassere tunge gjenstander på taket – det kan endre bilens kjøreegenskaper radikalt

· Skiboksen er ikke beregnet for mer enn maksimalt 50-75 kilo

Det aller beste tipset er likevel veldig enkelt: Pakk så lite som mulig. Trenger du virkelig å ta med alt du har planlagt?

Artikkeltags