Leder deg til kirkene

Stavkirkene er yndet mål for turister. Men hva tar du bilde av? På kirkesøk.no kan man finne ut at Heddal Stavkirke ble oppført på 1200-tallet, og er en av de største stavkirkene i Norge.

Stavkirkene er yndet mål for turister. Men hva tar du bilde av? På kirkesøk.no kan man finne ut at Heddal Stavkirke ble oppført på 1200-tallet, og er en av de største stavkirkene i Norge. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Kirker, og spesielt de gamle stavkirkene, er populære turistattraksjoner. Men mange er også «skjulte» skatter. Nå er det imidlertid enklere å finne dem.

DEL

Det finnes rundt 3.000 kirker i Norge. Selvfølgelig er ikke alle like spektakulære og velholdte, men mange er attraktive mål for både norske og utenlandske turister.

Men det har ikke alltid vært like enkelt å vite at du faktisk passerte en skjult kulturskatt. Den tiden er imidlertid forbi, for nå er 1.621 kirker samlet under samme plattform. Eller riktigere sagt, samlet på samme nettsted.

Kirkelig arbeidsgiver- og interesseorganisasjon (KA) lanserte kirkesøk.no i fjor, og håper nå flere får øynene opp for den søkbare kirkeportalen.

– Med kirkesøk.no ønsker vi at folk skal lære mer om norske kirkebygg, hvor de ligger i landskapet og hvilke kulturverdier de representerer, forteller prosjektleder og rådgiver innenfor kunst, kulturminner og arkitektur i KA, Cathrine Lillo-Stenberg.

I underkant av 200 av kirkene som ligger på kirkesøk.no er bygd før 1650, og blant de aller eldste kirkene man finner utfyllende informasjon om er Værnes kirke fra år 1100, Enebakk kirke fra 1104 og kanskje den eldste stavkirken vi har, Urnes stavkirke fra 1130.

Nettstedet har også en nyttig kartfunksjon som lar deg plotte inn start- og stoppunkt, og reiseruten genereres automatisk gjennom Google Maps.

– Kirkesøk.no henter informasjonen fra en fagdatabase over kirker og kirkeinventar som forvaltes av KA. Denne databasen har også en publikumsmodul som inneholder informasjon om kirkebyggenes arkitektur, interiør, og kulturhistorie.

For de som også vil ha en titt inne i kirkene er kirkesøk.no en fin plass å begynne. Det finnes oversikt over når kirkene er åpne for publikum, hvilke tilbud som finnes og hvilke fasiliteter kirkene har inkludert rullestoltilgjengelighet.

Et lignende nettsted, Riksantikvarens kulturminnesøk.no, ble nylig oppgradert med bedre brukervennlighet. På den nettsiden finnes det informasjon om mer enn 115.000 kulturminner, så det skal godt gjøres om du ikke finner noe kultur å titte på i nærheten av der du er.

Så planlegger du en norsk bilferie i sommer, anbefales det å ta en titt innom både kirkesøk.no og kulturminnesøk.no – det kan fort gjøre ferien mer interessant. (ANB)

Artikkeltags