Her handler vi julegaver

Mange nordmenn bruker noen førjulsdager i London.

Mange nordmenn bruker noen førjulsdager i London. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

1 av 4 bruker mer penger på gaver når de er på storbytur enn de gjør hjemme.

DEL

Nordmenn skal bruke over ti milliarder kroner på julehandel i år. Mange drar også utenlands på storbytur for å foreta julehandelen, og 28 prosent av disse sier de bruker mer penger på julehandel da enn når de handler hjemme. 

Dette framkommer i en landsdekkende undersøkelse gjennomført av YouGov på vegne av Gule Sider. Undersøkelsen tar for seg nordmenns vaner når det kommer til julegavehandel. 16 prosent sier de drar årlig på storbytur for å handle julegaver, 12 prosent annet hvert år og 23 år prosent gjør det hvert tredje år eller sjeldnere. 

– London, København og Berlin er de mest populære handlebyene før jul. Og vi gjør det ikke nødvendigvis fordi det er billigere å handle der, men fordi vi  kan kombinere julegavehandel med ferie og fordi det er større utvalg, sier Erik Neergaard, marketing manager i Gule Sider.

 Du treffer mange nordmenn i København før jul.

Du treffer mange nordmenn i København før jul. Foto:

Ifølge undersøkelsen sier nordmenn nemlig at de viktigste grunnene til at de drar på storbytur for å juleshoppe er at de kan kombinere det med ferie (59 prosent), det er større utvalg (50 prosent) og de kan handle produkter de ikke får tak i hjemme (42 prosent).

1 av 5 sier også at de reiser til storbyer fordi det går raskere å gjøre julehandelen. Særlig den yngste aldersgruppen mener julegavehandelen går enklere for seg i en storby. 

– I dag har vi tilgang til teknologi som gjør det enkelt å navigere og søke informasjon om steder og produkter. Nå kan man enkelt «vindushoppe» i butikkene før avreise samtidig som man finner ut hvor den aktuelle butikken ligger. På den måten kan julehandelen bli minst like effektiv som hjemme, sier Neergaard.

Hver tredje sier de handler julegavene i storbyer på grunn av at det er billigere. Nær halvparten i aldersgruppen 18-34 år oppgir pris som årsak, mens kun 2 prosent i alderen 55 år oppgir dette som viktig.

Vi drar også til Berlin.

Vi drar også til Berlin. Foto:

28 prosent oppgir at de bruker mer penger på julegaver når de er på storbytur enn de ville gjort hvis de hadde handlet i nærheten av hjemstedet. 48 prosent sier de bruker det samme, mens bare 15 prosent sier de bruker mindre. Det er særlig sørlendingene som bruker mer penger (35 prosent).

– At enkelte julegaver kan være billigere utenlands enn i Norge, betyr ikke at vi bruker mindre penger på julegaver når vi er på storbytur. Undersøkelsen tyder på at pengene sitter løsere utenlands enn hjemme, uttaler Neergaard.

For 6 av 10 nordmenn som reiser på storbyshopping i julen, er det klær og sko som står øverst på handlelisten. Kvinnene er høyest representert med 7 av 10 kles-shoppere.

Leker, kosmetikk og alkohol blir også prioritert når kofferten skal fylles med julegaver. Det er innbyggerne i Trøndelag og Nord-Norge som kjøper mest alkohol (29 prosent) mens folk fra Vestlandet er de ivrigste på sportsartikler (27 prosent).

Tallene slår dessuten fast at 54 prosent av mennene handler mest til kjæresten/ektefelle/samboer når de handler julegaver på storbytur, mens kun 36 prosent av kvinnene gjør det samme. Sistnevnte sier de handler til annen familie. (ANB)

Artikkeltags