Nørronafolket, det vil fare...

Badeliv: Det selges 1,2 millioner charterturer til Syden i år.

Badeliv: Det selges 1,2 millioner charterturer til Syden i år. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

6 av 10 nordmenn planlegger å reise utenlands i ferien.

DEL

Til sammenligning er det «bare» 4 av 10 svensker som har slike planer. Nordmenns store reiselyst betyr ikke at de ikke også ferierer i Norge i sommer. Nordmenn vil ha både-og. Andelen som planlegger sommerferie utenlands er rundt 5 prosent høyere enn i i fjor, viser Virkes befolkningsundersøkelse.

Alle de store reisearrangørene i Norge er medlemmer i Virke, og charterarrangørene regner med å selge litt i underkant av 1,2 millioner pakkereiser i år, en økning på 7 prosent i forhold til i fjor.

Rundt 70 prosent av disse reisene blir foretatt i skoleferien i sommer, det vil si at rundt 750.000 norske charterturister blir å treffe langs Middelhavets strender.

I tillegg kommer de som kjøper flybilletter og eventuelt hotellsenger utenom reisearrangørene, og Virke anslår dette tallet til rundt 100.000.

Hvor reiser vi?

Gjennom året er Spania med Kanariøyene det foretrukne Syden-reisemålet. Avgrenset til sommerferien, er Hellas, Spania, Kypros og Tyrkia de desidert mest populære destinasjonene utenfor Skandinavia.

Men Bulgaria og Kroatia lokker også mange. For øvrig er Danmark fremdeles det ferielandet nordmenn foretrekker utenfor Norge. Danskene venter at nordmenn vil overnatte 1,6 millioner netter til sammen på danske hotell i sommer.

Hvem reiser?

Det er en liten overhyppighet av utenlandsferierende fra Oslo- og Østlandsområdet, og fra Vestlandet. Ellers er reiseaktivitetene ganske jevnt fordelt over landet, med unntak av Agder-fylkenes befolkning, som tar mer hjemme-ferie enn resten av landet.

Virkes undersøkelse viser også at de over 60 år tilbringer mer tid på hytta enn andre aldersgrupper, og at andelen utenlandsferierende synker noe med alder.

Senterparti-velgere reiser mindre til utlandet enn de som stemmer Høyre og Arbeiderpartiet.

Hva gjør vi?

Sommerferien er vår sosiale og familiære plattform.

Hele 74 prosent oppgir at samvær med familie og venner er det viktigste i sommerferien, men 55 prosent sier at også soling og bading var svært viktig.

Øvrige ferieformål er å oppleve nye steder og nyte mat, vin og kultur. Generelt er aktiviteter og dyrking egne interesser blitt stadig viktigere for nordmenn.

Nye trender?

Reisemønster er mer preget av evolusjon enn revolusjon. Vi er i bunnen konservative når det gjelder valg av reisemål og reiseinnhold. Men slik er noen generelle trender:

- Etterspørselen etter «all inklusive» holder seg høy. For mange er dette et produkt som gjør utgiftene mer forutsigbare, og som skaper større forutsigbarhet i ferieoppholdet. Dessuten er produktet utviklet fra de tidligere versjonene på 80- og 90-tallet.

- I år ser det ut til at flere enn vanlig ønsker å kjøpe seg opp til dyrere hotellstandard, bedre beinplass på flyet, eller rett og slett kjøper rene luksusreiser.

- Flergenerasjonsreisen er også blitt vanligere: Besteforeldre + barnebarn, eller alle tre generasjonene på en solid familieferie, blir stadig mer etterspurt.

- Forskjellige turistgrupper er blitt tydeligere i sine krav: Voksne som reiser alene, vil ha reisen tilrettelagt uten å bli forstyrret av barne- og ungdomsbråk, med tilpassede aktiviteter og atmosfære. Barnefamiliene krever at deres behov er imøtekommet helt fra frammøte på flyplassen til de har hentet bagasjen sin etter hjemkomst. Barnevennlig må dessuten ha substans og kvalitet, ikke bare et barnebasseng.

- Pakkereiseproduktet holder stand.

Hvor mye bruker vi?

Ifølge undersøkelsen bruker vi 17.450 kroner i snitt på ferien.

Og vi frykter ikke verken finanskrisen.Salget av reiser til Hellas ligger over 2011-nivå. Utenom finanskrise, har heller ikke andre risikoelementer noen synlig innvirkning på nordmenns reisemønster. (ANB)

Artikkeltags