Skrekkelig gøy i Göteborg

Kanskje du ikke skal ha med deg mora di på Spökhotellet Gasten, som i år er rammet av en edderkoppinvasjon.

Kanskje du ikke skal ha med deg mora di på Spökhotellet Gasten, som i år er rammet av en edderkoppinvasjon. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Det skumleste av alt kan være å bli med mor inn i spøkelseshuset på Liseberg.

DEL

(Dagsavisen)  Göteborg er blitt en av Nordens beste byer for en actionfylt familieferie. Der det skumleste av alt kan være å bli med mor inn i spøkelseshuset.

– Den var nok en sjuer av ti.

– Nei, åtte av ti!

– Egentlig ikke så skummel som den ser ut.

– Jo, den var kjempeskummel, jeg har høydeskrekk!

Den svenske tenåringsgjengen på fire, som nettopp har kommet ned fra Loke, den nye verstingattraksjonen i Liseberg, er ikke heeelt enige om dommen over den nye storattraksjonen på Liseberg, som de har ventet i 45 smånervøse minutter for å prøve. Den slynger deg 45 meter opp i luften, og roterer, før den nesten krasjer i treberg-og-dalbanen Balder, på vei ned.

– Mechanica er verre. Det kan bli tier, for der blir du slengt i alle retninger, sier Kian Elahu, som er på vei bort for å prøve den.

Også berg-og-dal-banen Helix er hakket morsommere, mener de to guttene følget.

Brøler og spyr

Liseberg vokser og vokser, og har de siste årene introdusert den ene store, rå attraksjonen etter den andre, noe som gjør parken til den største og kanskje mest komplette fornøyelsesparken i Norden. Spesielt for tenåringer og unge voksne.

Og det er ikke bare de tre ovennevnte attraksjonene som får sartere sjeler til å utstøte både brøl og kroppsvæsker. AtmosFear, tårnheisen der du faller 146 meter rett ned i 110 kilometer i timen, får også fram noen av parkens villeste hyl.

– Det hender at de spyr, ja. Heldigvis er det bare som regel dem selv det går ut over, forteller karusellvakten på den gyngende og roterende platen Hanghai.

Saken fortsetter under bildet.

– Skikkelig heftig! synes Kian Elahni, Sissi Lindquist, Felix Stöm og Linnea Rydén, som har testet den nye verstingattraksjonen Loke, som du ser i bakgrunnen.

– Skikkelig heftig! synes Kian Elahni, Sissi Lindquist, Felix Stöm og Linnea Rydén, som har testet den nye verstingattraksjonen Loke, som du ser i bakgrunnen. Foto:

Det er også niårsgrense på Spökhotellet Gasten, som i år er «rammet av en edderkoppinvasjon».

Det burde kanskje fått mor til å tenke gjennom hvor lurt det egentlig er å ta med ungen inn i Sveriges «skumleste hotell». Eller omvendt.

Haha, litt slamring i dører, teite hekser og noen spøhøhkelser, liksom.

Panic room

Jadda.

Det går kjapt å konstatere at det har skjedd noe siden sist mor var i et spøkelseshus. Vi rekker knapt å legge hendene på skuldrene til hverandre og rusle på rad og rekke inn i det første rommet, før det går opp for meg hvilken enorm tabbe det er å gå bakerst.

Når jeg snur meg, tasser en altfor livaktig zombie med grønt ansikt, fullstendig lydløst, i dunkelmøket bak meg.

– IIIIIIIK!

Jo da, de klår på deg, puster deg i nakken og popper opp fra alle mulige utenkelige steder. Så skrikinga og hylinga går ikke over før vi kommer inn i et område med intens hete, og kan «slappe av» i et klaustrofobisk, roterende rør, der vi bare kan konsentrere oss om å ikke tenke på brann.

... brann! BRANN!!!

Kick off

Når vi kommer til edderkopphulen tilter jeg over i den totale panikkfase og lukker øynene så hardt jeg kan, og messer «plastikk, plastikk, PLASTIKK», mens spindelvev og ekle kryp regner over oss.

– Nå er det nok. JEG VIL UT! hører jeg meg selv hyle hysterisk, mens jeg begynner å sparke frenetisk bakut.

Jeg orker bare ikke en sjuk dødning til som skal klå på meg, nå!

Det gjør de merkelig nok heller ikke. De har nok lært.

Saken fortsetter under bildet.

Liseberg er kanskje Nordens mest komplette fornøyelsespark, med masse aktiviteter både for de aller minste, mellomste, tenåringene og unge voksne.

Liseberg er kanskje Nordens mest komplette fornøyelsespark, med masse aktiviteter både for de aller minste, mellomste, tenåringene og unge voksne. Foto:

For noen år tilbake fikk nemlig en av skuespillerne et så solid spark midt i brystkassen, at han brakk to ribbein.

Det er heller ingen spøk at den stakkars ungen som går foran meg, kommer ut med blåmerker rundt halsen.

Da passer det godt å gå over i kosefasen. Ta hyggelige, små berg-og-dal-baner som går kiler akkurat passe i magen, men ikke så mye at deler av den to kilos sjokoladegevinsten vi (faktisk!) vant i lykkehjulboden, kommer opp igjen.

Barneområdene er store og varierte, og det mange fine ting familien kan gjøre sammen, uten å kjenne på dødsfrykten.

Håkan Hellström-fans kan også besøke Klubbland, en ny pop up-utstilling som er tilegnet den kjære göteborg-profilen, og se scenekostymene hans og synge karaoke.

Et innendørsunivers

Regner det, kan du gjøre som mange andre gjør, gå på Universeum i stedet. Den enorme bygningen rett bak Liseberg byr på et vell av opplevelser for små og store, med et flott akvarium og en het og fuktig regnskog, der du kan møte på mange rare skapninger.

– Hei, vil du klappe en kakerlakk fra Madagaskar?

– Eh, egentlig ikke, men hvis du insisterer ….

Køen for å klappe den latinamerikanske maisormen et hakk lengre.

– Den føltes litt plastikkaktig, synes tiåringen Dante Klingsander, som har ventet i tre timer for å få ta på den.

I tillegg kan du blant annet se på en «jättekrabbespindel», en sjubeint, dødsgiftig edderkopp, som ankom et storkjøkken i Göteborg i en banankasse. Og ikke minst beundre rokker og den enorme saghaien, som er stjerna i tunnelbassenget.

Regnskogavdelingen er full av morsomme hengebruer, rundt et digert, hult jungeltre, der tropiske fugler tripper rundt.

På romferd

Den andre delen av huset er viet romfart. Du beveger deg blant annet rundt i interaktive romkapsler. Det meste av det som er presentert, kan lekes eller gjøres noe med, noe barna elsker.

Saken fortsetter under bildet.

Klapp en kakerlakk på Universeum!

Klapp en kakerlakk på Universeum! Foto:

– Mamma, du veier jo 146 kilo!

– På Jupiter, ja, jenta mi.

I etasjen under er det kropp og helse som står i fokus, med et vell av apparater, der generasjonene kan utfordre hverandre. Så husk komfortabelt tøy som tåler litt svette.

Og til slutt en advarsel: Vær varsom med å trykke på de morsomme knappene inne i den gigantiske munnen. Spesielt den som ikke er skiltet «dårlig ånde».

Det er også store og kule lekeområder her, når foreldrene har fått nok – og barna fortsatt er høye på to liter slush og tre porsjoner mjukglass.

Frihet i en rosenhage

Men til slutt har du kanskje stått så mye i kø for å vrenge både magen, komfortsonen og lommeboken, at du rett og slett bare vil sette deg ned og lukta på blommorna. Og da finnes det et sted som er helt perfekt for å bare gjøre dette! Nemlig den vidunderlige hagen til Trädgårdsforeningen.

– Det er utrolig vakkert her, sier trebarnsmoren Naomi, som har med seg sine døtre på ferietur til byen.

Det må også være byens beste sjekketriks å ta med en date til av Europas best bevarate 1800-tallsparker, for en rusletur i rosenduft mellom bed med 1200 ulike rosearter og under skyggefulle praktpopler, til et glass hvitvin på Rosenkafeet.

Eller bare gå hit med en bok, helt alene, og slå deg ned på en av de hvite smijernsstolene inne i Kameliahuset i det praktfulle glasspalasset, Palmhuset, som byr på langt sørligere temperaturer og tropisk frodighet. Mens gubben holder et halvt øye på de små fra den rosedekkede hagepaviljongen på Nordens nydeligste lekeplass for de minste, med lekeapparater og små, fortettede bambusskoger, som skapt til å gjemme seg i.

I tilknytning til hagen ligger også den kjente barnebokfiguren Albert Åbergs hus, perfekt for små fans. (ANB)

Reisefakta om Göteborg

 • Det tar cirka tre timer å kjøre til Göteborg fra Oslo, eller 2,5 timer fra Moss. Du kan også ta toget, eller lavprisekspressbuss, som Nettbuss Bus4You (nettbuss.se) eller Swebus (swebus.se), priser fra 119 kr (tre timer og 20–30 minutter). Bus4you stopper på flere bussholdeplasser i Oslo og nedover i Østfold.
 • LISEBERG:
 • Priser: Éntre koster 100 kr for alle over 110 cm. Alt i ett-billett, med inngang, kjørepass og ekspresspass, koster 455 kr, to dager 640 kr (må kjøpes på nett). I tillegg betaler du for å kjøre attraksjonene. Stort kjørepass koster 365 kr, 565 for to dager. Lille kjørepasset (som dekker 21 «barne»-attraksjoner, koster 240 kr, 360 kr for to dager. Spøkelseshotellet Gästen og Klubbland krever egen billett (50-75 kr). Du kan også kjøpe kjørekuponger. Liseberg.se
 • Last ned Liseberg-appen, da får du oversikt over hvor lang forventet køtid det er på de ulike attraksjonene!
 • UNIVERSEUM:
 • Ligger rett bak Liseberg. Inngang barn 3–16 år 195 kr, voksne 250 kr, familie (2 voksne og maks tre barn) 845 kr. Sjekk dagens program for å få med deg noen av de morsomme aktivitetene! universeum.se
 • Flere familievennlige aktiviteter:
 • Ta en tur med de klassiske Paddanbåtarna. Men husk at 50 minutter med stillesittende kanalsightseeing ikke alltid passer for de minste. stromma.se.
 • Flyelskere vil digge Aeromuseum, et underjordisk flyopplevelsessenter som ligger i en militærforlegning fra den kalde krigen. www.aeroseum.se
 • Ved Packhuskajen kan du borde noen av de historiske fartøyene på Maritiman, og lære mer om byens sjøfartshistorie. Mange aktiviteter for barna i feriene. maritiman.se
 • Skinner solen, kan du besøke friluftsbadet i Jubileumsparken i Frihamnen fra 2015, med bassenger, strand og Sveriges mest spektakulære sauna. Du kan også sykle til flere fine badestrender. Eller ta en dukkert i Valhallabadet, et av Skandinavias største innendørsbad.
 • På nett: www.goteborg.com

Dagsavisen var invitert som gjest i Göteborg av turistkontoret.

Artikkeltags