Slik lurer du bilranerne

PASS PÅ: På ferie er det mye som kan ta oppmerksomheten bort fra verdisaker i bilen.

PASS PÅ: På ferie er det mye som kan ta oppmerksomheten bort fra verdisaker i bilen. Foto:

Artikkelen er over 7 år gammel

Som nordmann på bilferie kan du være et lett bytte for bilranerne langs veiene i Øst- og Sør-Europa.

DEL

Nå råder Kongelig Norsk Automobilklub (KNA) bilferierende å ikke stoppe for gestikulerende bilister, fjerne alt av verdigjenstander i bilen, og la hanskerommet stå åpent når du parkerer på ferie.

Ifølge KNA har det de siste to årene vært en kraftig økning i anmeldte tyverier på reiseforsikring. Den internasjonale bilorganisasjonen FIA, er bekymret over rapporter om turister som er ranet og frastjålet verdier på bilferie.

– På motorveien A7 i Spania er man spesielt utsatt for ran. Ikke minst om man kjører bobil eller bil med campingvogn med norske skilter, sier generalsekretær Hallgeir Raknerud i KNA.

Får deg til å stoppe langs veien

Ifølge Raknerud er det på denne og noen andre motorveier ikke uvanlig at kriminelle blinker med lysene, tuter og gestikulerer for at bilturister skal tro noe er galt med bilen og at de må stoppe.

– Når man har stanset, skaper ranerne mye ståk og forvirring. Ofte oppdager ikke turistene at de er frastjålet vesker, lommebøker og verdisaker før ranerne har forsvunnet, sier Raknerud.

Han advarer nå norske bilister mot å stoppe dersom de blir utsatt for slike hendelser. Han mener man også bør være forsiktig med å stanse for folk som står langs veien og vinker med nødlysene på.

Velger norske ofre

Motorveipirater i Spania er nøye med å velge sine ofre, mener Raknerud, og som regel går de etter bilens kjennemerke.

– Norske bilskilt betyr ofte mye penger og lettlurte turister. Det samme er tilfelle i et annet populært bilferieland, Frankrike. Her skal man være ekstra oppmerksom på rasteplasser uten bensinstasjoner mellom Paris og Bordeaux, råder Raknerud.

Ifølge KNA bør man være svært forsiktig i Øst-Europa. For eksempel bør du ikke la vognkortet ligge igjen i bilen, men ta det med deg når du går.

– La hanskerommet være åpent og bagasjerommet være synlig når du forlater bilen, slik at potensielle tyver ser at det ikke er noe å hente. La aldri verdisaker ligge igjen, heller ikke gamle mobiltelefoner eller en rimelig GPS. Det vi anser som lite verdifullt i Norge, kan ha stor verdi for kriminelle i andre land.

Risikable verkstedopphold

Hvis uhellet først er ute, og bilen blir brutt opp eller ruter knust, trenger ikke det å være enden på ferietrøbbelet...

– Vi har sett at biler er blitt ødelagt selv for mindre verdier som ligger inni bilen. Verkstedopphold kan også være risikabelt, og vi kjenner til tilfeller der biler til reparasjon er blitt stjålet fra bilverkstedet.

De siste to årene har innrapporterte tyveri og tap av reisegods på reiseforsikring økt med over 18 prosent. I første kvartal var det en økning på 8,9 prosent fra i fjor, viser tall fra Finansnæringens Fellesorganisasjon (FNO)

Ifølge kommunikasjonsdirektør Leif Osland i FNO er bankkort og kredittkort særdeles ettertraktet blant kriminelle i Europa.

– Meld fra umiddelbart til sperretjenesten du har fått oppgitt fra banken dersom du blir ranet eller utsatt for tyveri av kort. Det er viktig å melde tyveri av reisegods til lokalt politi. Få alltid med en kopi av anmeldelsen.

Han fraråder norske turister å ha med mye kontanter på reise i Europa. Og oppbevar ikke alle verdisaker, som kort, mobiltelefon og kontanter, på samme sted. (ANB)

Artikkeltags