Slik tar du sommerbildene

Det er bare fantasien og kreativiteten som setter grenser for hva du kan ta gode bilder av. Hvorfor ikke stoppe opp ved et blomsterbed neste gang og prøv deg på noe slik?

Det er bare fantasien og kreativiteten som setter grenser for hva du kan ta gode bilder av. Hvorfor ikke stoppe opp ved et blomsterbed neste gang og prøv deg på noe slik? Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Stadig flere får øynene opp for fotografering, men ikke alle tenker seg like godt om før de knipser i vei. Her får du tipsene!

DEL

Selv om kanskje ikke værgudene har skjønt det ennå så er det faktisk sommer nå. Og det betyr også at det er høytid for hobbyfotografene. Og hvorfor ikke ta best mulige bilder når man en gang har kameraet fremme?

Men før vi kommer dit kan vi ta de tre selvfølgelighetene når det kommer til feriefotografering – men som det er fort gjort å rippe på. Husk kameraet, pass på at det er fulladet og ha nok plass på minnekortet.

Sola – venn og uvenn

Når disse tre tingene er i boks er du klar for feroefotografering – iallfall nesten. For det er spesielt én ting som kan skape trøbbel når feriebildene taes – sterk sommersol.

– Den brenner ut detaljer og vasker bort farger. Sola kan med andre ord både være fotografens venn og uvenn. Mange velger å vente til kvelden med å ta bilder når lyset er varmere. Men det er ikke nødvendigvis da det er skjer noe som er spennende. Men det er faktisk mulig å ta gode bilder i sterk sol, forklarer fotograf Roger Brendhagen.

En mulighet til å unngå solproblemer er å bruke blitz, som både lyser opp skyggeområder og legger på et bløtere lys.

– Et annet alternativ er å trekke inn i skygge og konsentrere deg om hva som skjer der. Under parasollen, i en bakgate eller under markisen på en restaurant. En tommelfingerregel er uansett at det ved motlys og sterk sol bør brukes blits, sier Nikon-ambassadøren.

Spør om lov!

Med både billigere kameraer og mobiltelefoner utstyrt med stadig bedre opptikk blir det stadig mer vanlig å ta bilder – spesielt under ferien. Men det er fortsatt ikke lov å knipse i vei som du selv vil, og tar du bilder av ukjente mennesker så skal du spørre om tillatelse først.

– I fremmede kulturer er det viktig å forholde seg til landets skrevne og uskrevne regler og normer. For eksempel i Sør-Asia blir fotografering under religiøse ritualer sett på som vannhellig da det tar bort oppmerksomheten fra selve religionsutøvelsen, forklarer den rutinerte naturfotografen.

Da gjenstår det bare de gode tipsene som kan forvandle deg fra en glad amatørfotograf til en skikkelig proff feriefotograf – spesielt om du er i besittelse av et speilreflekskamera. God sommer og lykke til! (ANB)

1. Hvitbalanse

Hvitbalansen sørger for at bildet ditt ikke får fargestikk, og at fargene gjengis så naturlig som mulig. Kameraet kan gjøre dette automatisk.

Lek deg fram til rett innstilling – slik at fargene blir riktige.

2. Lukkertid

Lekne barn og løpene hunder etc. trenger en rask lukkertid for å fange motivet. Sett lukkertiden på 1/640 eller mer – da slipper du å få bevegelsesuskarphet.

3. Serieopptak

Sett innstillingen på kamera til serieopptak. Da får du flere bilder per sekund – og sjansen er større for at du får et bedre resultat.

4. AF-punkter

Lås AF-punktet på motiv i bevegelse, og bruk følgefokus – og prøv å holde punktet på motivet mens du tar en fotoserie

5. Filterbruk

Et graderingsfilter kan være nyttig for å redusere kontrasten mellom himmelen og bakken, et polariseringsfilter bidrar til å redusere refleksjoner i blankeflater, slik som vann etc.

6. Blitsbruk

Ved motlys og sterk sol – bruk en blits for å fjerne skygger.

7. Dårlig fotolys

Et lyssterkt objektiv har stor største blenderåpning slik at du kan fotografere på frihånd i svak belysning uten å få uskarpe bilder.

8. ISO

Bruk lav ISO ved gode lysforhold (200) – øk ISOen ved dårlige lysforhold. Bruk ISO 800 eller 1600, så kan du fotografere innendørs uten blits. Selv om dette gir mer kornete bilder, kan det ofte gi en fin effekt som passer til stemningen. Med digitalkamera vil det gi noe støy i bildene, men dette kan fjernes med programvare.

9. Nok minne

Sommerferien kan tære på minnekortene – ta derfor med deg ekstra minnekort.

10. Bakgrunn

Skal du ta portrett, familie – eller gruppebilder: tenk på bakrunnen. En rotete bakgrunn kan trekke oppmerksomheten bort fra hovedmotivet.

11. Bli med

Er du familiens fotograf – da blir det sjelden tatt bilder av deg... Ta med et stativ – og bruk selvutløseren på kameraet og sett den på 3-10 sekund forsinkelse. Da rekker du å gå frem å delta på familiebildet.

12. Optikk

Det finnes en jungel der ute av forskjellig optikk. Velg den perfekte ferieoptikken: 18-200mm. Da har du «alt i et»-optikk. For dårlig utevær – ta med makrooptikk – da kan du fotografere detaljer, blomster og insekter i vinduskarmen.

12. Stativ

Et godt stativ kan redde mange motiver. En flott solnedgang – eller morgenstyeming ved blomsterengen krever kanskje lit lengre lukkertider enn i godt dagslys. Da er stativet en god venn å ha. Det finnes små og lette stativer som passer fint i feriebagasjen.

13. Lek

Det viktigste er å leke! Gå ned på knærne, legg deg ned på bakken – eller klatre opp i et tre. Ny spennende vinkler gjør både deg og bildene dine mer lekende. Prøv deg gjerne fram med og uten blits, fra forskjellige vinkler og med ulike utsnitt. Før var det mange som sparte på filmen, men med digitalkamera kan man jo bare slette de bildene man ikke vil ha i ettertid.

Artikkeltags