Ta dykkerlappen i Stillehavet

 Nervepirrende, men rimelig ufarlige møter med grå revhai og rød snapper er blant Tahitis store trekkplastre.

Nervepirrende, men rimelig ufarlige møter med grå revhai og rød snapper er blant Tahitis store trekkplastre. Foto:

Artikkelen er over 8 år gammel

Har du lyst å kombinere ferien med å ta dykkerlappen? Hvorfor ikke gjøre det i Stillehavet, verdens i særklasse største akvarium?

DEL

Tallet på nordmenn som tar dykkerlappen i utlandet, øker hvert år.

Mange reiser til Thailand, noen drar til Bay Islands i Honduras – som er blant de billigste dykkedestinasjonene – men hvorfor ikke gjøre eventyret komplett ved å reise til Stillehavet?

Store forskjeller

Cook Islands, Tahiti og Samoa er blant mange destinasjoner som alle har sine fabelaktige særegenheter. Selv om de fleste sydhavsøyer oppleves som selve paradiset av turistene som besøker dem, er det store forskjeller fra øy til øy når det gjelder undervannsopplevelser. Derfor kan det være greit å undersøke på forhånd om den øya du ønsker å reise til, har akkurat de artene du har lyst å se.

Undervannsopplevelsene på Samoa er spesielt rike på flere arter av skilpadder, rokker og fisk i alle farger og varianter. Tahitis dykkersteder byr oftere på nervepirrende møter med hai, riktignok som oftest ufarlige revhai. Cook Islands er kjent for spesielt klar sikt og mange arter.

På de fleste av øyene er det mulig å ta PADI-sertifisering (Professional Association of Diving Instructors). For å få denne grunnleggende dykkerlappen, må du gå gjennom et fire-fem dagers intensivkurs. Det koster omlag 2-3.000 kroner, i overkant av halvparten av prisen i Norge.

Hvis du har tenkt å ta PADI som en del av ferien, kan det være greit å vite at Samoa byr på svært tradisjonelt og eksotisk øyliv innenfor en rimelig totalpakke, mens Tahiti besøkes av mange som har mer penger i lommeboka. Cook Islands er også dyrere enn Samoa, men like vakkert, og rimeligere og mer folkelig enn Tahiti.

Prøvedykk

De første dagene av et dykkekurs går gjerne med til teori. Det er mye å huske på, og her tas det ikke lett på sikkerheten.

Derfor er det deilig når spenningen utløses gjennom det første prøvedykket. Puste! Utligne! Det er lett som bare det, tenker jeg. Men så skjer det, på et par meters dyp: Et hosteanfall! Litt for mange sigaretter i det siste, åpenbart. Da viser det seg imidlertid at man kan hoste så mye man bare orker i munnstykket, ja noen sier at du kan spy i det også, uten at det frister til utprøving?

Etter et kvarter, som kjennes som to timer, går vi opp for første gjennomgang. Alle er på nett, ingen har hatt problemer. Allerede nå skjønner vi hvorfor så mange får dette som en hobby for livet. Koraller, fisk og skilpadder er lettere å studere når man ikke trenger å gå opp for å puste hele tiden.

Verdens største akvarium

Denne kvelden forteller instruktøren fra Moanalei Dive & Surf på Samoa om et møte med en fire meter lang tigerhai, og om å treffe på en stim oksehai.

Han lover imidlertid oss en litt mindre skremmende «meny», bestående av skilpadder, rokker og fisk, under neste dags rundtur med båten. Mange tar båten for å snorkle, noen færre for å dykke. Begge grupper får fantastiske opplevelser, for Stillehavet kan absolutt oppleves også med dykkermaske og snorkel.

Instruktøren holder hva han lover. Vi senker oss ned i vannet fra båten, ca én kilometer fra land, ned i et undersjøisk vulkansk krater med korallrev rundt. Nervøsiteten er ikke påtrengende, men pumpa jobber litt hardere når store, svarte skygger beveger seg rundt der nede i dypet. En meterlang barrakuda kommer på kollisjonskurs, men snur på tre meters avstand. Den har kommet litt bort fra stimen den er del av.

I skilpaddeland

De andre gestikulerer ivrig, jeg viser ok-tegnet. Det er noe annet som har fanget deres oppmerksomhet: En «Eaglespotted Stingray», en rokke, danser majestetisk ti meter under oss nede i dypet. Vi lar oss hypnotisere av dens vingeslag. Det er nesten noe utenomjordisk ved den. Etter at den forsvinner, legger vi merke til en feit tunfisk som virrer rundt på sandbunnen litt lenger inn.

Dagens store opplevelse er likevel når båten ankommer et område med utrolig mange skilpadder. Det går ikke et minutt uten at vi ser opptil fire-fem av dem, en nesten ubeskrivelig opplevelse.

Og slik fylles dagene av opplevelser under vann, før de avrundes med deilige sjømatmiddager og overnatting i sjarmerende palmehytter.

Hvis du har tid, eventyrlyst – og noen kroner på konto – reis til Stillehavet, verdens største akvarium! (ANB)

Artikkeltags