Turistene svikter ikke

De utenlandske turistene har ikke sviktet Bergen så langt i år.

De utenlandske turistene har ikke sviktet Bergen så langt i år. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Mye regn og dårlig sommervær til tross – de utenlandske turistene har ikke sviktet Norge så langt i sommer.

DEL

– De siste tallene våre fra juni viser en oppgang i besøket på6 prosent, og juli ser også foreløpig veldig bra ut. De færreste reiser jo til Bergen for det fine været, så dårlig vær blir vi ikke så veldig påvirket av, sier reiselivsdirektør Ole Warberg i Bergen til NTB.

Det har så langt i år vært en god sommer for de fleste som lever av utenlandske turister. Konsernsjef Fredrik Utheim i hotellkjeden Rica sier de har hatt godt belegg på sine hoteller.

– Totalt sett ligger vi an til en lignende sommer som i 2011, og den ga oss jo et veldig bra år, forteller han.

Også de andre store hotellkjedene kan melde om gode besøkstall så langt i sommer.

– Tidligere kom turistene til Norge for å oppleve bygdekulturen og den spektakulære naturen, men i det siste ser vi at utenlandske turister har blitt mer opptatt av det urbane også, sier Utheim.

De største gruppene utenlandske turister kommer til Norge fra land som Tyskland, Spania, USA, Japan og Nederland.

– Utenlandske turister planlegger lenge i forveien. De kommer hit for å oppleve vær, ikke fint vær, utdyper Utheim.

Han kan fortelle at hotellkjeden har fått en del avbestillinger fra spanske turister, men at det ellers ser bra ut.

De store følgene av økonomiske krisetider i Spania og Europa vil reiselivsbransjen uansett ikke merke før senere i sommer.

– I fjor hadde vi 28 prosent flere spanske turister enn tidligere, men ferietiden sør i Europa er først i august. Foreløpig har vi ikke merket noen stor nedgang i bestillingene, for det er alltid noen som har penger. Det er de rikeste som kommer nordover, og de er jo ikke så påvirket av krisen, sier Warberg.

Nordmenn reiser mer

Nordmenn reiser stadig mer, men velger samtidig bort hjemlandet. Vi gjennomførte 4,9 millioner reiser i løpet av første kvartal i år, noe som er 8prosent flere reiser enn samme tid i fjor. Årsak: Flere feriereiser til utlandet.

Nordmenn som ferierer i eget land svikter også ofte hotellbransjen. Ifølge SSB viser statistikker over nordmenns reisemønster at vi hovedsakelig bor hos venner og kjente når vi reiser i eget land.

Ved inngangen til sommeren viser statistikk fra SSB en økning i overnattinger ved norske overnattingssteder. 2,35 millioner overnattinger landet over er en økning på 2 prosent sammenlignet med fjoråret. Mens det er en økning på 9 prosent i utenlandske hotellovernattinger, viser statistikken en nedgang på 2 prosent i «norske» overnattinger. (ANB-NTB)

Artikkeltags