Cassano kan avgjøre

Cassano har lenge vært en av Italias mest begavede spillere.

Cassano har lenge vært en av Italias mest begavede spillere. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

En fotballkamp varer i 90 minutter, Antonio Cassano orker en time. Likevel kan han vise seg å være mannen som løfter Italia til en etterlengtet EM-tittel.

DEL

Åtte måneder etter at han ble rammet av slag på vei hjem fra en seriekamp, og gjennomgikk en hjerteoperasjon for å reparere tilstanden som førte til slaget, er Cassano en nøkkelmann i Italias lag som har forbløffet en hel fotballverden ved å spille seg fram til finale.

Milan-spilleren gjorde comeback i april, men Zlatan Ibrahimovic og Robinho stengte veien til startoppstillingen, og tross overraskende god egentrening sluttet Cassano seg til landslagstroppen med stort underskudd på kamptrening.

Han har likevel startet hver kamp i sluttspillet, selv om landslagssjef Cesare Prandelli vet veldig godt at han ikke er i fysisk form til å fullføre. Som en opptrekksbil sender Prandelli ham utpå med beskjed om å suse omkring så lenge det er fart i hjulene. Så bytter han inn en annen.

29-åringen har takket for tilliten med avgjørende bidrag. Mario Balotelli fikk overskriftene i semifinalen, men det var Cassano som slo hull på det tyske forsvaret da han tryllet bort Jerome Boateng og Mats Hummels og serverte spissmakkeren ledermålet.

– Det var Antonios beste kamp. Han løp, han kjempet. Han visste at han kunne være viktig for oss selv om han bare hadde 50 minutter i beina. Det var 50 minutter av høy kvalitet, sa Prandelli etter kampen.

Cassano ble faktisk tatt av banen etter 57 minutter. Til nå i EM har han spilt 64 minutter mot Spania, 82 mot Kroatia, 62 mot Irland, 77 mot England og den snaue timen mot Tyskland. Det gir et snitt på litt over 68 minutter.

Cassano har lenge vært en av Italias mest begavede spillere, men dårlige holdninger og en tendens til å havne i trøbbel på og utenfor banen ødela lenge for ham. Han fikk ikke være med i troppen som vant VM i 2006, og heller ikke for to år siden fikk han VM-tur. Da det sluttspillet endte med fiasko, fikk Marcello Lippi mye kritikk for å ha utelatt Cassano.

Prandelli overtok jobben og ga Cassano tillit. Det har han ikke angret på, selv om Cassano heller ikke i EM har holdt seg unna trøbbel. Homofobe uttalelser fra søritalieneren sørget for det.

Cassano har scoret bare ett mål i EM, men det var til gjengjeld svært viktig. I siste gruppekamp mot Irland gjorde Cassano 1-0-målet som sendte de asurblå videre. Balotellis mål i siste minutt trygget bare seieren.

Det var ikke første gang Cassano ble matchvinner i en avgjørende gruppekamp i EM, men forrige gang må han ha vært den eneste spiller som har begynt å gråte av skuffelse umiddelbart etter å ha scoret et slikt mål.

– Da jeg så mot benken, forstå jeg øyeblikkelig av ansiktene deres at det var blitt 2-2 mellom Danmark og Sverige, sa han den gangen, i 2004. Det var nemlig et resultat som gjorde Italias seier verdiløs.

Utrolig nok gjaldt samme forutsetning denne gang. Hadde det blitt 2-2 mellom Spania og Kroatia i siste gruppekamp, ville Italia vært ute selv med seier over irene. Slik gikk det ikke, og nå får Spania et gjensyn med Italia i finalen.

Avgjør Cassano den, vil det være gledestårer som renner. (ANB-NTB)

Artikkeltags