Derfor alltid deg, Mario

Mario Balotelli omfavnes av lagkameratene etter den fantastiske 2-0-scoringen.

Mario Balotelli omfavnes av lagkameratene etter den fantastiske 2-0-scoringen. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Super-Mario Balotelli levde opp til navnet da han sendte Italia til EM-finalen.

DEL

Mange fikk øynene opp for Mario Balotelli da han vrengte av seg drakten etter en scoring mot Manchester United i Premier League. Under hadde han en t-skjorte med skriften «Why always me?». I kveld viste han igjen hvorfor.

I kvartfinalen bommet han på alt. Torsdag var Mario Balotelli giftig som en kobra og sendte Italia til EM-finale med to vakre mål i 2-1-seieren mot Tyskland.

Mesut Özil reduserte på straffespark etter Federico Balzarettis hands på overtid, men det var for lite og for sent.

Dermed fortsetter det tyske marerittet mot Italia. Joachim Löws lag var turneringens beste inntil de asurblå dukket opp på motsatt banehalvdel. Tyskland møtte Italia for åttende gang i EM og VM, og seieren mangler fortsatt. Med torsdagen tap sluttet også en rekordlang rekke med 15 strake seirer i turneringskamper.

– Det var en fantastisk kamp. Vi gjorde akkurat som vi hadde planlagt. Vi misbrukte store sjanser til å punktere kampen med et tredje mål, men bortsett fra det var det perfekt, sa Italias landslagssjef Cesare Prandelli.

UEFA hadde tilegnet semifinalene til Respekt-kampanjen for mangfold i fotballen, og hva kunne da passe bedre enn at Mario Balotelli skulle avgjøre? Lenge gjenspeilet ikke Italias landslag det etniske mangfold i landet sitt, slik de fleste andre europeiske landslag nå gjør, og Balotelli har på veldig mange måter vært en velkommen fargeklatt.

Med torsdagens scoringer er han en av fem spillere med tre EM-mål, og den eneste av dem som har en kamp igjen. Søndag kan Manchester Citys ugagnskråke velte Spanias drøm om en tredje tittel på rad.

Banesår

Tyskerne fryktet Andrea Pirlo, og Löw ga avkall på ferdighetene til Thomas Müller og Marco Reus på høyre kant. I stedet søkte Toni Kroos i sin første EM-kamp fra start hele tiden innover på banen for å være nær Pirlo og gjøre playmakerlivet surt for ham.

Mens Pirlo med posisjonsbytter og lekre tekniske detaljer drev gjøn med den planen, var det andre offensivt begavede spillere som ga den tyske gulldrømmen banesår. Löw advarte også mot Antonio Cassano og Mario Balotelli, og i det 20. minutt viste de hva de kan.

Cassano passerte først Jerome Boateng ute på siden. Mats Hummels så ut til å ha kontroll, men italieneren overrumplet ham med å vende innover, lekte ballen over på venstre bein og la inn. Inne i feltet suste Balotelli forbi en passiv Holger Badstuber og nikket i mål.

Inntil da hadde Tyskland hatt de klart største sjansene i en underholdende kamp, og tyskerne var fortsatt farligst fram til Balotelli gjorde 2-0 i det 36. minutt.

Triumf

Italienerne kontret etter et tysk hjørnespark. Riccardo Montolivo, med tysk mor fra Kiel og en straffemiss fra kvartfinalen å legge bak seg, førte opp. Fra midt på egen halvdel slo han en genial bakromspasning. Balotelli viste allerede mot England at han vet å starte i rett øyeblikk for å unngå offside, men siden søndag har han lært seg å avslutte også. Fra 17 meter feide han ballen i krysset, og for annen gang var Manuel Neuer sjanseløs.

Balotelli dro av seg trøya og sto i triumf mens han ventet på lagkameratenes omfavnelser og dommerens gule kort.

Med litt tysk flaks og uten en klassekeeper i Italias mål kunne det sett annerledes ut. Etter fem minutter fikk Gianluigi Buffon hjelp da Pirlo sto ved stolpen og stoppet skuddet fra Hummels på streken etter et tysk hjørnespark. Sju minutter senere hadde keeperen flaks da han slo ballen i Andrea Barzagli så den spratt rett utenfor.

Resten gjorde Buffon selv, med flere gode redninger. En av dem, på Sami Khediras suser fra 25 meter, førte til corneren Italia kontret inn 2-0 på.

Tysklands tilhengere sang mye av 2. omgang for å sette mot i sine, men litt etter litt rant håpet om en mirakelvending ut. Dette er ikke et typisk Italia-lag, men heller ikke så utypisk at det gir fra seg to måls ledelse.

(ANB-NTB)

Artikkeltags