Derfor var Irland unike

Det ble ikke mye å juble for da Irland møtte Kroatia, men draktnumrene har de i alle fall styr på.

Det ble ikke mye å juble for da Irland møtte Kroatia, men draktnumrene har de i alle fall styr på. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Samtlige lag i EM har spilt sine åpningskamper, og på ett område skiller Irland seg ut.

DEL

Fram til 1993 måtte samtlige lag i England bruke numrene 1-11 i startoppstillingen. Det var bestemt av det engelske fotballforbundet (FA), og henger i større eller mindre grad igjen over store deler av Europa.

Under årets EM-sluttspill er det imidlertid ett lag som har utmerket seg hva gjelder draktnumre.

Som eneste lag benyttet Irland numrene 1-11 da de møtte Kroatia i sin åpningskamp.

Slik startet Trapattonis mannskap mot Kroatia.

Nedenfor kan du se hvordan FA opprinnelig krevde at lagene skulle spille. Dersom man sammenligner denne med Irlands lagoppstilling, spiller nærmest samtlige spillere i den posisjonen som draktnummeret tidligere indikerte.

Til tross for at lagene ikke lenger er pålagt å bruke faste nummer, er det flere av rollene som fremdeles beskrives med tallet på ryggen.

Mange vil hevde at den mest kjente av disse er 10-eren som bekles av en offensiv midtbane eller hengende spiss. Så langt i dette EM-sluttspillet har vi blant andre sett Rosicky, Modric, Ibrahimovic og Sneijder inneha denne rollen.

Siden FA opphevet påbudet i 1993, og resten av Europa fulgte etter i løpet av en femårsperiode, har man vært vitne til flere kreative draktnumre.

Iván Zamarano brukte blant annet tallet 1+8, da Ronaldo hadde lagt beslag på 9-eren i Inter.

Derek Riordan på Hibernian valgte også et utradisjonelt nummer da hans favorittnummer var opptatt. I stedet for 10, som Colin Nish brukte, tok Riordan i bruk den kreative varianten 01.

(ANB)

Artikkeltags