«Dødens gruppe»

Nicklas Bendtner og Danmark får det tøft.

Nicklas Bendtner og Danmark får det tøft. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

I gruppe B skal lagene som nektet Norge EM-deltakelse gi en indikasjon på hva Drillos menn kunne utrettet.

DEL

Danmark og Portugal tok de to første plassene i kvalifiseringen, sistnevnte med like mange poeng som Norge. I sluttspillet er de outsidere i en gruppe med to av medaljevinnerne fra VM for to år siden: Nederland og Tyskland.

Norge gjorde to av sine aller dårligste prestasjoner i kampene mot Danmark i fjor, og da hjalp det ikke at det ble tre av seks poeng mot Portugal og full pott mot øvrige lag i gruppen. Det har vært en tradisjon at Norges overmenn i kvalifiseringen gjør det bra: Nederland kom til finale i forrige VM, Tyrkia til semifinale i forrige EM, mens Italia ble verdensmester i 2006.

Trekningen var ikke snill mot dansker og portugisere, og med alle fire lag blant de ti første på FIFA-rankingen er det ikke rart at B denne gang har fått merkelappen «dødens gruppe».

Titteljakt

Tyskland gikk gjennom kvalifiseringen uten poengtap, som eneste lag ved siden av Spania. Med kvalitet i samtlige lagdeler må laget regnes blant de fremste favorittene i sluttspillet. Etter bronse i de to siste VM og sølv i forrige EM håper Joachim Löw å føre Tyskland til den første tittelen på 16 år.

Oppkjøringen har ikke gått knirkefritt, og 3-5-tapet for Norges VM-rival Sveits nylig var ikke egnet til å styrke selvtilliten. Löw trøster seg med at den kampen ble spilt uten Bayern München-spillerne. De kommer til EM revansjsugne etter tapet i mesterligafinalen.

Nederland skaffet seg mye godvilje på sin vei mot VM-finale i Sør-Afrika for to år siden, men ødela alt sammen med skammelig opptreden i finalen, der de prøvde å skremme Spania ut av stilen med grisespill bare for å tape på et mål i sluttminuttene.

Som vanlig har «Oranje» en overflod av offensivt talent, og Bert van Marwijk må vrake spillere som ville vært garantert plass i de fleste andre lag. Spørsmålstegnet er som vanlig forsvarsspillet, og skadeproblemene til midtstopper Joris Mathijsen rett før EM kan vise seg skjebnesvanger.

Stor bør

Portugal er den fremste fotballnasjon som aldri har vunnet en stor tittel, og den eneste i gruppe B som ikke har gjort det. Etter finaletap i EM på hjemmebane i 2004 og semifinaletap i VM to år senere kom Portugal til de to neste sluttspillene med store forventninger, men røk ut i første cuprunde begge ganger. Denne gang kan det bli en utfordring å ta seg så langt.

I Cristiano Ronaldo har portugiserne Europas største fotballstjerne, men han har ikke samme stjernegalleri rundt seg som i klubblaget og har ofte hatt problemer med å levere i landslagsdrakt.

– Han har ekstraordinære ferdigheter, men han er bare et menneske og kan ikke gjøre alt alene. Han trenger hjelp fra resten av laget, sier klubbkamerat Pepe.

Forventningspresset har iallfall falt noe etter tre svake oppkjøringskamper.

Danmark er kanskje den stygge andungen i gruppe B, men Morten Olsens menn drømmer om å oppleve et nytt H.C. Andersen-eventyr som da det ble EM-gull i 1992. Danskene har varmet opp med kamper mot lag fra øverste hylle, som Brasil.

– Vi er nødt til å møte gode lag. Om vi skal gå videre fra denne gruppen må vi også ha litt flaks, sier Olsen. (ANB-NTB)

Artikkeltags