EM-helter med hattrick

Patrick Kluivert.

Patrick Kluivert. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Hattrickene kommer ikke rekende på ei fjøl i EM-sluttspill. Bare åtte spillere har så langt klart bragden. Se hvem her.

DEL

Det finnes altså ikke i hopetall, men EM-historien inneholder til gjengjeld både minneverdige og spektakulære hattrick. Det første kom allerede i 1976 - og var signert en tysk EM-debutant. Det så langt siste stammer fra EM-sluttspillet i Sveits og Østerrike for fire år siden. Mannen bak da var spanske David Villa.

Her er EM-historiens åtte hattrick:

1976: Dieter Müller, Vest-Tyskland

Vest-Tyskland var på god vei mot å tape EM-semifinalen i 1976 mot Jugoslavia da Müller fikk sjansen som innbytter med 11 minutter igjen å spille. Tre minutter etter at 22-åringen entret Røde Stjerne Stadion i Beograd utliknet han til 2-2 - og sendte kampen til ekstraomganger. Der fortsatte den tyske gullgutten målshowet med to nye scoringer - og noterte seg et minneverdig hattrick. Om enn et uekte et. Senere scoret samme Müller et av Tysklands mål i finalen mot Tsjekkoslovakia.

1980: Klaus Allofs, Vest Tyskland

EM-historiens andre hattrick var også signert en vesttysker. Klaus Adolf sto for den prestasjonen da han, med god hjelp fra Bernd Schuster, scoret tre ganger i gruppekampen mot Nederland. Tyskland vant 3-2 - og stormet videre i turneringen. I finalen ble Belgia slått 2-1 etter to scoringer av Horst Hrubesch. Allofs hattrick mot Nederland var for øvrig også uekte - all den tid en av scoringene kom før pause - og de andre etter pause.

1984: Michel Platini, Frankrike (2)

Platini klarte heller ikke samle sine tre scoringer i samme omgang, i første forsøk. Les Bleus store frontfigur scoret tre ganger da Frankrike slo Belgia 5-0 i gruppespillet under sluttspillet på hjemmebane i 1984, men hadde samtidig mer på lager. Noen dager senere kom nemlig EM-historiens første ekte hattrick. Da Jugoslavia ble slått 3-2 noen dager senere, scoret Platini tre ganger i andre omgang. Les Bleus tok seg senere til finalen, der Spania ble slått 2-0. Om Platini kom på scoringslisten også der? Selvfølgelig.

1988: Marco van Basten, Nederland

Marco Van Basten hadde bare fått sjansen som innbytter i åpningskampen mot Sovjetunionen. Mot England valgte likevel landslagssjef Rinus Michels å gi unggutten sjansen fra start. Det angret han ikke på. Ett mål rett før pause og to i andre omgang ga Nederland en solid 3-1-seier på vei mot det som ble et etterlengtet EM-gull.

2000: Sérgio Conceição, Portugal

Tyskland mislykkes svært sjelden i internasjonale mesterskap, men gjorde det til gangs i 2000. Tyskerne kom inn i den siste gruppespillkampen med bare ett eneste poeng, og måtte slå Portugal i legendariske Lothar Mätthaus' 150. landskamp. Slik gikk det ikke. Tre scoringer av Sergio Conceicao, én før pause og to etter, sendte tyskerne hodestups ut av turneringen.

2000: Patrick Kluivert, Nederland

Patrick Kluivert ble nestemann til å score hattrick - i samme mesterskap som Conceicao. Nederland møtte Jugoslavia i kvartfinalen i Rotterdam - og gjorde kort prosess med hjemmefansen i ryggen. Kluivert scoret én gang før pause og to ganger i andre omgang - og bidro sterkt til nedsablingen som endte 6-1. I semifinalen røk nederlenderne ut på straffer mot Italia. Den eneste nederlenderen som traff fra krittmerket var nevnte Kluivert.

2008: David Villa, Spania

Sistemann i den eksklusive gjengen er David Villa. Han klarte heller ikke å samle sin scoringer i samme omgang i 4-1-seieren over Russland i gruppespillet for fire år siden. Like fullt ble han nummer åtte i EM-historien med hattrick - og Villa ble sammen med Fernando Torres en viktig brikke på veien mot et høyst etterlengtet spansk EM-gull.

Hvem scorer hattrick i årets EM-slutspill?

Artikkeltags