Fra skandale til suksess?

Italia er underdog i dette EM.

Italia er underdog i dette EM. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Kampfiksing foran mesterskap har rystet Italia flere ganger, men ofte har spillerne svart med suksess på banen.

DEL

Både foran VM i 1982 og 2010 dominerte de negative overskriftene. I 1982 var til og med han som skulle bli VM-helt, Paolo Rossi, involvert. Han var egentlig utestengt i tre år, men rakk VM da straffen ble redusert. Han hevdet sin uskyld og gikk fra synder til nasjonal helt med sine seks mål i cupspillet da Italia vant verdensmesterskapet.

I 2006 ble Italia igjen rammet av en stygg kampfiksingssak. Storklubben Juventus ble degradert, mens andre som Fiorentina, Lazio og Milan ble ilagt poengstraffer. På mesterlig vis sto landslagsspillerne samlet. Frankrikes Zinedine Zidane ble utvist for springskalle da Italia under Marcello Lippis ledelse ble verdensmestere for fjerde gang. Igjen hadde stjernene fra støvellandet reist seg fra skandale til suksess.

Urokråke

I opptakten til årets fotball-EM har det meste handlet om en ny korrupsjonssak der en rekke spillere og klubber har fått skitnet til sine navn. Venstrebacken Domenico Criscito er allerede kastet ut av EM-troppen, mens toppkeeperen Gianluigi Buffon og stopperen Leonardo Bonucci kjemper mot beskyldningene.

Så er spørsmålet om Cesare Prandelli klarer å samle troppene og lede Italia til topps i EM for første gang siden 1968. Han har også langt mer sportslige utfordringer. Hvordan skal han egentlig takle urokråken Mario Balotelli?

– Jeg er lei av de samme spørsmålene om disiplin. Jeg ønsker bare å hjelpe landet mitt til å gjøre et bra EM, sier Balotelli selv.

Forbannelse

Italia er havnet i en tøff gruppe der regjerende mester Spania må finne seg i å være favoritt. Spanias landslagssjef Vicente del Bosque vet imidlertid én ting, og det er at ingen har klart å forsvare EM-tittelen. Kan laget som innehar førsteplassen på FIFA-rankingen, bryte forbannelsen?

Spørsmålene er mange rundt Spania. EM-stjernen fra 2008, David Villa, mangler i angrepet. Han er bare én av sju spillere som har scoret hattrick i et EM-sluttspill. Barcelona-profilen ble skadd i vinter og rekker ikke sluttspillet. Det gjør heller ikke stopperen Carles Puyol. Det er to tunge frafall hos nasjonen som har vunnet de to siste store fotballmesterskapene.

Vil overraske

Irland er med i EM bare for annen gang. De debuterte i 1988, men siden har øyboerne vært TV-tittere. Den italienske trenerveteranen Giovanni Trapattoni styrer de grønnkledde med kyndig hånd.

72-åringen kan glede seg over at flere av de skadde spillerne ble klar i tide. Irene måtte gjennom omspill mot Estland for å ta seg til mesterskapet i Polen og Ukraina. Det vil være en stor overraskelse om de tar seg videre fra gruppe C.

Siste laget i gruppen er Kroatia, treerne fra VM i 1998. Landslagssjef Slaven Bilic råder over flere Premier League-profiler som Luka Modric, Niko Kranjcar og Nikica Jelavic, men det blir likevel vanskelig å slå ut ventede toppnasjoner som Italia og Spania.

– Vår mål er å overraske favorittene Spania og Italia. Det er alltid et lag som overrasker, og jeg tror det kan være oss denne gangen, sier spissen Eduardo Da Silva. (ANB-NTB)

Artikkeltags