Hælsparket Sverige ut av EM

Danny Welbeck setter inn 3-2 for England mot Sverige.

Danny Welbeck setter inn 3-2 for England mot Sverige. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Midtstopper Olof Mellberg (34) holdt på å senke England, men britene vendte til 3-2-seier over Sverige med et eventyrlig vinnermål av Danny Welbeck.

DEL

Med Wayne Rooney trippende på sidelinjen i siste kamp av utelukkelsen var det neste generasjon spisser som avgjorde. Andy Carroll (23) nikket inn 1-0, Theo Walcott (23) kom inn og gjorde 2-2 før han serverte innlegget til Welbeck (21).

– Det er herlig å komme inn fra benken og lykkes, jublet Walcott.

Vinnermålet går rett inn i engelsk fotballhistorie. Walcott stormet til dødlinjen i det 78. minutt. Welbeck var tett markert av Mellberg, men han vendte utover og hælsparket på akrobatisk vis ballen i nettet.

– Vi hadde alltid tro på at det kunne gå. Det er enorm kampånd i denne troppen, sa Welbeck.

England tok sin aller første seier over Sverige i en turneringskamp, i det åttende forsøket. Det gjorde godt for landslagssjef Roy Hodgson, som har fått en lovende start på sin regjeringstid.

Sverige ledet i begge sine første EM-kamper, men etter sitt annet tap på rad er svenskene ute av EM, som annet lag etter Irland.

– Det er stor sorg etter to kamper hvor vi fortjente poeng i begge. Jeg er likevel stolt av spillerne og fotballen vi spilte, sa landslagssjef Erik Hamrén.

Etter to spilte runder er fortsatt intet lag klart for kvartfinale. England trenger etter seieren bare ett poeng mot Ukraina i siste kamp for å gå videre.

Vendinger

England ledet ved pause etter at Andy Carroll utnyttet svenskenes sårbarhet i luftrommet. Steven Gerrard fikk upresset stille inn pasningsfoten, og inne i feltet løp Carroll seg fri mellom to svensker. Verken Mellberg eller Andreas Granqvist var tett nok på spissen, som gikk opp helt alene og perfekt forlenget framspillet så det forsvant inn ved stolpen bak en sjanseløs Andreas Isaksson.

Mellberg vendte kampen på to dødballer det første kvarteret av annen omgang. Begge ganger ble den tidligere Aston Villa-spilleren fullstendig glemt av Englands forsvar, som lot ham stå helt alene i feltet på svenske frispark.

I det 49. minutt sendte Zlatan Ibrahimovic et frispark i den engelske muren, men fikk ballen tilbake og saksesparket den inn i feltet. Der sto Mellberg helt alene foran keeper Joe Hart. Keeper reddet skuddet, men slo ballen rett i Glen Johnson, som ikke kunne unngå å løpe den i mål. Etter en stund endret UEFA krediteringen fra Mellberg til selvmål Johnson.

Bikket

Ti minutter senere var det Sebastian Larsson som tok frispark fra venstresiden, og Mellberg fikk gå opp helt alene ved lengste stolpe. Med to lagkamerater nærmest seg nikket han ballen i bakken og inn ved lengste stolpe.

Da så det mørkt ut for England, og optimismen steg ikke da Andreas Isaksson mirakuløst refleksreddet John Terrys heading fra fem meter i det 63. minutt. Midtstopperen fikk stå helt alene på Glen Johnsons innlegg fra høyre, men Isaksson kastet ut en arm og slo ballen over.

På hjørnesparket bikket marginene Englands vei. Ballen ble nikket rett ut til innbytter Theo Walcott, som prøvde lykken fra nesten 25 meter. Ballen fikk en merkelig bue, og Isaksson sto på feil bein da ballen føk inn midt i mål.

Dermed var det duket for Welbeck. De fire neste dagene skal 14 lag kjempe om åtte kvartfinaleplasser i EM. Sverige spiller bare for æren. (ANB-NTB)

Artikkeltags