Han er den raskeste!

Dmitri Kirichenko står bak EM-historiens raskeste mål.

Dmitri Kirichenko står bak EM-historiens raskeste mål. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Har du noen gang hørt om Dmitri Kirichenko?

DEL

Hakan Sukur står som mange vil vite bak VM-historiens raskeste mål. Den tyrkiske veteranen fant veien til nettmaskene etter bare 11 sekunder i bronsefinalen mot Sør-Korea i 2002.

Like kjent er ikke mannen bak EM-historiens raskeste scoring. Navnet er Dmitri Kirichenko. Da han prikket inn rekordmålet i EM-sluttspillet i Spania og Portugal i 2004 - senket han rekorden med nøyaktig ett minutt.

Her er oversikten over EM-sluttspillenes raskeste scoringer:

2004: Dmitri Kirichenko, Russland (1.07)

Kirichenko måtte finne seg i å være benkesliter i Russlands to første gruppekamper i 2004, men etter to strake tap fikk han sjansen fra start mot Hellas. Det angret ikke landslagssjef Georgi Yatsev det minste på. Ett minutt og sju sekunder var spilt da Kirichenko brøt gjennom det greske forsvaret - og hamret ballen i mål bak keeper Antonios Nikopolidis. Russland vant til slutt kampen 2-1, men endte likeel sist i gruppa. Hellas tok seg videre med et nødskrik og ble til slutt europamestere.

1988: Sergei Aleinikov, Sovjetunionen (2.07)

1988 ble et trøstesløst EM-år for England. Tony Adams & co. kom poengløse til den siste gruppekampen mot Sovjetunionen, og fikk bank også der. Oppgjøret åpnet på verst mulig måte da Glenn Hoddle mistet ballen til Sergei Aleinikov. Sistnevnte avanserte inn mot det engelske målet og banket ballen bak Chris Woods. Da var det spilt to minutter og sju sekunder. England kom tilbake ved nevnte Hoddle, men to nye sovjetiske mål etter pause sendte engelskmennene poengløse hjem. Sovjetunionen gikk til finalen, der det ble tap for Nederland.

1996: Alan Shearer, England (2.14)

England mot Tyskland betyr som oftest fotballdrama, og semifinalen i 1996 var i så måte intet unntak. Det startet med et smell da en Gazza-corner ble flikket videre av Tony Adams. Inne i feltet ventet Alan Shearer, som besørget sitt femte mål i turneringen. Stefan Kuntz utliknet imidlertid for tyskerne - og sendte kampen til ekstraomganger og straffespark. Der gikk det som i Gary Linekers mye omtalte visdomsord: Tyskerne vant.

2004: Michael Owen, England (2.25)

Straffespark og England er som kjent ingen god kombinasjon. Det var det heller ikke i 2004-kvartfinalen mot hjemmenasjonen Portugal. England fikk riktignok en drømmestart på kampen da Michael Owen flikket inn 1-0 bak Portugals keeper Ricardo etter bare to minutter og 25 sekunder. Ricardo trakk imidlertid det lengste strået. Helder Postiga utliknet og skaffet hjemmehåpene ekstraomganger og straffesparkkonkurranse, og der gikk det som det pleier. England tapte.

1996: Hristo Stoichkov, Bulgaria (2.27)

Navnet Hristo Stoichkovbringer fram minner hos mange fotballfans, og den bulgarske legenden har skrevet navnet sitt i historiebøkene på flere måter. Blant annet står han bak et av EM-historiens raskeste mål. Det kom i gruppespillskampen på St. James' Park mot Romania i 1996 - etter bare to minutter og 27 sekunder.

PS! Det raskeste målet i en EM-finale er signert spanske Chus Pereda. Han scoret etter rundt seks minutter i 2-1-seieren mot Sovjetunionen i 1964. Nøyaktig tidtaking var det heller dårlig på den tiden, hvilket betyr at man ikke nøyaktig kan tidfeste når målet kom. (ANB)

Artikkeltags