Hvem er best i øst?

Russland er favoritten i gruppe A.

Russland er favoritten i gruppe A. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Om EM-sluttspillet får en åpenbaring fra øst, kommer den trolig fra gruppe A.

DEL

Russland, Tsjekkia, Hellas og vertslaget Polen har mye å leve opp til, og det er helt sikkert at to av dem går videre til cupspillet.

De tre førstnevnte satte sitt preg på de to foregående EM-sluttspillene. Russland spilte den flotteste fotballen for fire år siden, men det ble bråstopp mot Spania i semifinalen. Tsjekkia imponerte mer enn noe annet lag i EM i 2004, men kom også til kort i semifinalen.

Tsjekkerne ble felt av Hellas, som slett ikke spilte den fineste fotballen. Til gjengjeld gikk grekerne helt til topps som tidenes EM-sensasjon.

Polen deltok i sitt første EM-sluttspill for fire år siden og greide bare å ta ett poeng, men nå spiller laget på hjemmebane med forventninger om å gjenskape storhetstiden som omfattet OL-gull i 1972, VM-bronse i 1974, OL-sølv i 1976 og ny VM-bronse i 1982.

Landslagssjef Franciszek Smuda var aldri god nok til å spille på de lagene, men som trener har han fått oppdraget med å løfte «de hvite ørnene» tilbake til gamle høyder.

Da må Robert Lewandowski innfri. Etter å ha pøst inn mål for det tyske mesterlaget Borussia Dortmund kalles han «Lewangoalski». Også klubbkameratene Lukasz Piszczek og Jakub «Kuba» Blaszczykowski er nøkkelmenn for landslaget.

Russisk favoritt

Russland må regnes som favoritt i gruppen. Anført av Andrej Arsjavin spilte russerne for fire år siden berusende angrepsfotball i EM og slo ut Nederland i en uforglemmelig kamp før kreftene tok slutt i det unge laget.

Mange av spillerne er med fortsatt, fire år eldre og mer erfarne i det som nå er sluttspillets eldste tropp. Dick Advocaat har avløst sin nederlandske landsmann Guus Hiddink som landslagssjef og håper å avslutte sin tid i jobben med EM-suksess. Forventningene sank ikke da Italia ble slått 3-0 i generalprøven.

Tsjekkia forvalter arven etter den østeuropeiske nasjon som har oppnådd mest i store fotballmesterskap. Tsjekkoslovakia spilte to VM-finaler og ble europamester i 1976. Siden landet ble delt har Tsjekkia fortsatt suksessen med EM-sølv i 1996 og det som lenge lå an til å bli gull i 2004.

Nå virker det et stykke opp til nivået det laget spilte på. For åtte år siden krydde det av stjerner. Nå henger svært mye på skuldrene til Tomas Rosicky, og hans skadeproblemer gjør livet surt for landslagssjef Michal Bilek.

Chelsea-keeper Petr Cech er også et stort navn, men i motsetning til før hentes en stor del av troppen fra hjemlig serie. Viktoria Plzen har alene seks spillere med.

Ønskereprise

Grekerne håper at historien skal gjenta seg, og ikke bare i kampen mot Tsjekkia. I 2004 møtte Hellas vertslandet Portugal både i åpningskampen og finalen, og vant begge ganger. Fredag 8. juni er Polen motstander i årets åpningskamp.

Om Hellas har EM-suksess, blir det ikke med de samme midler som forrige gang. Otto Rehhagels gammeldagse stil med mannsmarkering over hele banen er byttet ut av langt mer offensivt innstilte Fernando Santos.

– Selv ikke en Messi eller Pelé ville få mannsmarkering. Vi har vår egen stil og tilpasser oss ikke andre, sier portugiseren og høres ut som Drillo. 57-åringen mener at gruppen er helt åpen og at alle lag har sjansen til å gå videre.

Likheten med 2004 er at det er en tropp uten store stjerner, men med mange som er villige til å jobbe sammen for lagets beste. (ANB-NTB)

Artikkeltags