Ramos' herlige revansj

Sergio Ramos viste storhet da han scoret fra ellevemetersmerket mot Portugal.

Sergio Ramos viste storhet da han scoret fra ellevemetersmerket mot Portugal. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

I mesterligasemien bommet han i straffekonkurransen. Mot Portugal dro Sergio Ramos en Panenka.

DEL

Cesc Fàbregas satte det siste straffesparket stolpe-inn, Sergio Ramos gjorde som Pirlo og Panenka, og Cristiano Ronaldo måtte finne seg i at han aldri fikk ta straffe da Spania sikret finaleplass i EM med 4-2 over Portugal onsdag.

- Jeg skal ikke lyve, det var planlagt på forhånd, sa Ramos, som skjøt over da Real Madrid ble slått ut av Bayern München i mesterligaen på straffespark i april.

- Etter den opplevelsen sa folk at jeg ikke er rede for ansvaret det er å ta straffespark, men jeg har tro på meg selv og ønsket å prøve igjen. Selvsagt var det en risiko å ta, men jeg hadde fulgt keeperens bevegelser og var ganske sikker på at han ville velge et hjørne, sa han ifølge NTB.

Portugal var litt bedre i ordinær tid, Spania var best i ekstraomgangene, men selve kampen endte 0-0 i Donetsk. I straffesparkkonkurransen var marginene på spansk side.

Xabi Alonso var den første som misset, da Rui Patricio reddet hans skudd. Iker Casillas fulgte opp med å rede skuddet till João Moutinho, og etter 120 minutter fotball og to straffer sto det fortsatt 0-0. Deretter traff fem straffeskyttere på rad, før Bruno Alves var fjerde midtstopper som skjøt og den første som misset. Hans skudd gikk i tverrliggeren og ut.

Dermed ble det opp til Fàbregas, og da ble det stolpe-inn. Ronaldo skulle ta Portugals femte straffespark, men han fikk aldri sjansen til det.

– Dette var vanskelig. Nå er jeg takknemlig og full av følelser, sa Fàbregas, som ristet av seg skuffelsen over å miste plassen til Alvaro Negredo. Han kom inn tidlig i annen omgang.

Spania er klar for EM-finale mot Tyskland eller Italia og kan bli første lag som vinner tre titler på rad. Portugal må fortsatt leve videre med stempelet beste fotballnasjon som aldri har vunnet en tittel.

Kjempesjanser

Hvert lag hadde en gyllen sjanse til å avgjøre uten straffer, Portugal rett før slutt i annen omgang og Spania i første ekstraomgang.

Sekunder før ordinær tid var ute fikk Portugal kontre fire mot to. Raúl Meireles ventet til rett øyeblikk og tredde ballen ut til Cristiano Ronaldo, som hadde fri vei mot mål på venstre side av straffefeltet. Superstjernen ble for ivrig, traff ballen helt feil og måket den høyt opp på tribunen.

Spania skapte lite i ordinær tid, men kviknet til i ekstraomgangene og veltet som en flombølge over portugisere som var slitne etter å ha presset høyt og kontret helhjertet i 90 minutter. Andrés Iniesta, matchvinner i VM-finalen for to år siden, burde ha avgjort da Jordi Alba kom til dødlinjen og fant ham alene foran mål i det 103. minutt. Skuddet var ikke hardt nok, og Rui Patricio slo ballen til corner.

Portugals keeper viste klasse også da innbytter Pedro fyrte løs fra god posisjon i annen ekstraomgang.

Spania holdt nullen for niende gang på rad i utslagskamper i EM og VM. Laget slapp ikke til mange store sjanser onsdag, men i halvannen time var det Portugal som skapte mest selv om Ronaldo ble holdt i stramme tøyler og ikke fikk herje som i de foregående kampene.

Overrasket

Vicente del Bosque overrasket ved å børste støvet av 4-2-3-1-formasjonen Spania vant VM med i 2010 og bruke Alvaro Negredo som spiss. Høyreback Alvaro Arbeloas oppgave var å demme opp for klubbkamerat Ronaldo, men det var han som fikk kampens første store sjanse. I det 9. minutt raidet Andrés Iniesta i feltet. Ballen havnet hos Arbeloa, som bredsidet den rett over mål.

Ronaldo avsluttet selv hver gang han var på skuddhold, men i det 13. minutt suste han til kortlinjen og slo et innlegg som gikk rett over Nanis hode før ballen havnet i klypene til Casillas.

Iniesta sendte en dupper på nettaket før Ronaldo fikk sin første store mulighet i det 31. minutt. João Moutinho brøt en svak spansk pasning og satte opp kapteinen på 16-meterstreken. Ronaldo vendte og skjøt noen centimeter utenfor.

Etter 40 severdige minutter kom kampens første gule kort like før pause, og plutselig var spillerne mer opptatt av å være ufine med hverandre enn av å skape sjanser. Da annen omgang ble blåst av, hadde dommeren delt ut åtte gule kort, og hele Portugals bakre firer hadde fått hvert sitt. Store sjanser var det ikke i den omgangen, før Ronaldos kjempemiss.

Den kommer til å plage ham lenge.

(ANB-NTB)

Artikkeltags