Skråblikk på fotball-EM

Ingen tvil om hvem som er EMs mest omtale. Sjekk også capsen til Mario Balotellis adoptivbror Giovanni Balotelli. Klasse!

Ingen tvil om hvem som er EMs mest omtale. Sjekk også capsen til Mario Balotellis adoptivbror Giovanni Balotelli. Klasse! Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

EM i fotball er mer enn å sparke ball. Langt mer...

DEL

Her følger NTBs Sjur Natvigs observasjoner under fotball-EM:

EMs stemmekunstner

I intervjusonen etter EM-kampene er det fotoforbud, noe som håndheves av en liten hær av funksjonærer. Når stjerner som Cristiano Ronaldo kommer dit, blir trengselen så stor at eneste sjanse for de fleste i nærheten er å rekke fram sin iPhone med taleopptakeren aktivert i håp om å fange stjernens ord. Da hopper funksjonærene i aksjon, i den tro at det er mobilkameraer som rettes mot Ronaldo. Ifølge min opptaker var alt Ronaldo sa etter kvartfinalen mot Tsjekkia «No photo, please» med flere ulike kvinnestemmer.

EMs slåsskjemper

I EM for neandertalere hadde det kanskje vært passende. Ukrainas landslagssjef Oleg Blokhin og Frankrikes sorgensbarn Samir Nasri inviterte begge en journalist til å bli med utenfor og gjøre opp da de fikk kritiske spørsmål.

EMs utgjorte

Det er harde bud i spansk idrett. Da Xabi Alonso i sin 100. landskamp scoret begge målene i EM-kvartfinalen mot Frankrike, var han ikke engang helgens mest bejublede spanske idrettsmann med Alonso til etternavn. Dagen etter vant Fernando Alonso nemlig VM-runden i formel 1 i Valencia.

EMs troll i ord

Det virket som han kunne spille til dagen etter, eller til neste uke, uten å score mål, var det lett å tenke da Mario Balotelli brente kjempesjanse etter kjempesjanse i kvartfinalen mot England. Og det holdt faktisk stikk. Noen minutter etter midnatt, mandag morgen ukrainsk tid, satte Balotelli inn det første skuddet da Italia slo England i straffesparkkonkurranse.

EMs klareste melding

UEFA delte ut bøter til fotballforbundet når et lags tilhengere blamerte seg med rasistiske ytringer. Mer virkningsfullt var det da Kroatias landslagssjef Slaven Bilic uttalte seg. - Slike supportere ønsker vi ikke, sa han, og fikk en mer ærefull tittel enn «trener for EMs uheldigste lag».

EMs største baller

De som ble brukt i seremoniene som foranlediget lagenes innmarsj i alle EM-kamper. En stilisert krig mellom de to landene ble hver gang avsluttet med trøyebytte, håndslag og forbrødring. Men hederlig omtale til Andrea Pirlo og Sergio Ramos, som begge vippet i vei en «panenka» i straffekonkurranse og så ballen dale midt i mål etter at keeperen hadde kastet seg.

EMs lyddemper

Gianluigi Buffon til tross, Giorgio Chiellini sto kanskje for den viktigste redning i Italias EM da han la hånden over Mario Balotellis munn etter ungguttens scoring mot Irland. Spissen aktet å skrike ut sitt sinne over at han var vraket fra start, men hans gamle lagkompis reddet ham. Balotelli var selvskreven i de tre neste kampene og sendte de asurblå til finale.

EMs ekstremvær

Himmelen åpnet seg over Donetsk rett før Ukraina skulle møte Frankrike i gruppespillet. I løpet av få minutter falt det så mye regn at banen sto under vann og dommeren måtte bryte kampen etter får minutter. Etter en snau time kunne den fullføres, men da druknet Ukrainas håp i stedet med 0-2-tap. Fram til 2004 kom alle EM-arrangører unntatt én minst til semifinale, men for annen gang på rad røk begge EM-vertene ut i gruppespillet.

EMs baker/smed

Michel Platini fikk knallhard kritikk da det ikke ble avholdt ett minutts stillhet for Miki Roque, som døde av kreft noen dager før Spanias kvartfinale mot Portugal. - Vi fikk ingen forespørsel, verken muntlig eller skriftlig. Spania ba bare om å bruke sørgebind, og det fikk de. Det er greit å kritisere meg for feil jeg gjør, men det irriterer meg når jeg kritiseres for feil jeg ikke har gjort, sa Platini.

EMs oddskonge

Hvem i all verden ville tippet Italia som EM-finalist etter lagets elendige oppkjøring? En oppkjøringskamp ble avlyst av jordskjelv, den andre tapt 0-3. En spiller ble utelatt fra troppen etter at politiet gjennomsøkte rommet hans på jakt etter beviser for kampfiksing. Vel, kanskje Gianluigi Buffon ville. Den spillegale målvakten «fikset» avansement ved å være veldig god i mål.

EMs sveitser

Michel Platini påstår at han gjør alt for å virke nøytral på ærestribunen. - Om jeg smiler når et mål scores, kritiseres jeg av pressen i det andre landet. Noen ganger ser jeg opp på himmelen for å unngå å se på banen. Som UEFA-president håper jeg bare det går bra for spillere, journalister, funksjonærer og publikum, hevder han.

EMs nyord

«Tiki-taka»-pasningsspillet imponerte da Spania spilte ut motstanderne i forrige EM og VM. Denne gang brukte tittelforsvareren det like mye til å forsvare seg, ved å holde ballen borte fra motstanderne. Publikum skjønte det og buet mot laget som hadde ballen nesten hele tiden uten å angripe. Assosiasjonen gikk til det ultradefensive catenaccio-systemet, og dermed var «tiki-takanaccio» født.

EMs dummeste

Noen målscorere drar opp trøya og avslører en hilsen til et nyfødt barn, en syk venn eller en avdød slektning. Noen drar den av seg for å vise muskler, slik Mario Balotelli gjorde. Nicklas Bendtner dro ned buksa og viste reklame for et veddemålsfirma. Noen mente boten på 80.000 euro var for høy, men den var snarere for mild. Bedre argument for UEFAs stivbeinte forbud mot slike meldinger kunne han knapt funnet på. (ANB-NTB)

Artikkeltags