Spansk mesterskapsforbannelse

Cesc Fabregas.

Cesc Fabregas. Foto:

Artikkelen er over 10 år gammel

Spania er alltid blant favorittene foran store fotballmesterskap, men har for vane å feile. Sist de lyktes var i EM 1964.

DEL

Da er det kanskje på tide å bryte forbannelsen?

Ikke favoritter

– Vi er ikke favoritter. Ingen bør la seg lure av forhåndstipsene, for Spania har ikke oppnådd noe i store mesterskap (på lang tid), sier landslagssjef Luis Aragones (69). Nærmest suksess i moderne tid var de i 1984, men Frankrike ble for sterke i EM-finalen.

Men Aragones kommer ikke unna store forventninger. Både i hjemlandet og resten av Europa. I mål har Spania den meget gode keeperen Iker Casillas. Hans Real Madrid-kollega Sergio Ramos er en viktig brikke i forsvar. Carles Puyol er en lederskikkelse fra Barcelona. Den spanske forsvarsmuren blir ikke god å bryte ned.

Midtbanen inneholder navn som Cesc Fabregas og Andres Iniesta. Begge er voldsomme kapasiteter. Men aller best synes Spanias angrep å være. Daniel Güiza fra Mallorca banket inn 27 mål i La Liga. Det sikret toppscorertittelen. Valencias David Villa maktet 18 for en middelmådig utgave av Rosenborgs motstandere i mesterligaen.

Og så den store kjælegrisen: Fernando Torres. Liverpool betalte ca. 450 millioner kroner da de hentet ham fra Atletico Madrid sist sommer. 24-åringen har levert varene. 24 ligamål for Anfield-laget. Totalt maktet han 33 mål på 47 kamper. For Spania står «El Nio» med 15 mål på 45 kamper. Han kan bli mannen som sletter Raul Gonzalez' målrekord for Spania (44 mål på 102 kamper).

– Mitt mål er å score mål, ikke et visst antall mål. Jeg vil hjelpe mine landsmenn til å vinne et trofé, sier Torres.

To på rad?

– Jeg er mest bekymret for Hellas, sier spissen Daniel Güiza.

Ikke uten grunn. De regjerende mesterne blir trolig den tøffeste utfordringen i gruppe D der også Sverige og Russland er med. Hellas sjokkerte alle for fire år siden, men blir ikke undervurdert denne gangen.

– Jeg er sikker på at de andre lagene har gjort hjemmeleksen sin nå, men vi har et sterkt lag, sier midtbanespilleren Giorgios Karagounis.

Hellas vant sine tre siste kamper i EM for fire år siden med 1-0. Nå spiller grekerne langt mer offensivt. 25 mål og ti seirer noterte laget seg i kvalifiseringen der de blant annet møtte Norge.

– Jeg vil at Hellas skal være der oppe og kjempe om tittelen, akkurat slik vi gjorde for fire år siden i Portugal. Vi vil arbeide hardt for å nå våre mål, sier landslagssjef Otto Rehhagel.

Spørsmålet er om «Kong Otto» kan lede de greske fotballgudene til nok en sensasjon.

Keeperproblem

Sverige er eneste nordiske nasjon i dette EM-sluttspillet. Svenskene er kommet i en tøff gruppe. De er avhengig av magi fra Zlatan Ibrahimovic. Ballgeniet har slitt med en kneskade i hele vår, men sikret likevel på egen hånd Inter det italienske seriemesterskapet med to scoringer i den siste og avgjørende kampen.

På topp får han med seg Henrik Larsson. 36-åringen gjør comeback på landslaget. Dermed er han med i sitt sjette fotballsluttspill. Det er svensk rekord. Mest spenning er det knyttet til keeperplassen. Lars Lagerbäck mangler et åpenbart førstevalg som sisteskanse; Andreas Isaksson sitter på benken i Manchester City, tidligere Fredrikstad-keeper Rami Shaaban har ikke imponert den siste tiden. Tredjemann i troppen – Johan Wiland – står med én landskamp.

Guus Hiddink leder Russland. Den tidligere storheten har slitt etter EM-sølvet i 1988. Nå seiler russerne opp som en outsider, med ekstra selvtillit etter Zenits suksess i UEFA-cupen. Minuset er at stjernespilleren Andrej Arsjavin (Zenit) er suspendert og går glipp av de to første kampene. (ANB-NTB)

Artikkeltags