To verdener møtes

Tyskland representerer de suksessrike.

Tyskland representerer de suksessrike. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

To verdener møtes når Tyskland og Hellas fredag gjør opp om semifinalebillett i fotball-EM.

DEL

Både David og Goliat har alvorlige hensikter.

Fotballkampen er allerede blitt et bilde på det økonomiske gapet som skiller velstående Tyskland fra lutfattige Hellas i et kriserammet EU. Straks kvartfinalebilletten var sikret, begynte de greske spillerne (og trener Fernando Santos, fra nesten like fattige Portugal) å snakke om at de på fotballbanen slår et slag for sine landsmenn som må tåle beintøffe innstrammingstiltak mange mange mener skyldes Tysklands statsminister Angela Merkel.

– Vi er et folk som ikke fortjener å gjennomleve alle disse vanskelighetene, sa målvakt Mikhalis Sifakis.

– Alle må ha respekt for Hellas, som skapte demokratiets prinsipper, og vitenskapens. Alt startet i Hellas, så det er vanskelig å belære dem om noe, supplerte Santos.

Grekerne liker svært dårlig å stå i takknemlighetsgjeld til Tyskland for krisepakken som kan berge landet fra konkurs.

Men det er slett ikke bare det politiske og økonomiske bakteppet som gjør fredagens kamp til en ny utgave av duellen mellom kjempe og jypling, storfavoritt og outsider. Også rent sportslig lever lagene i hver sin virkelighet.

På åtte forsøk har Hellas aldri slått Tyskland i EM- eller VM-sammenheng, og det tyske laget har fått medalje i fire av de fem siste EM- og VM-sluttspillene: VM-bronse i 2010, EM-sølv i 2008, VM-bronse i 2006, VM-sølv i 2002.

Likevel kan grekerne rekke tunge når man snakker om titler: Hellas vant EM-turneringen i 2004, det året Tyskland måtte si takk for seg i gruppespillet. Tyskland har tre VM-titler og tre EM-titler, men har ikke fått løfte pokalen siden EM i 1996, for 16 år siden.

Joachim Löw og hans lag akter å rette på det i år. Tre strake seirer i «dødens gruppe» skapte økt selvtillit for et lag som ble historisk med 10 seirer på10 kamper i kvalifiseringen. En hemmelighetsfull Löw sier at han pønsker på en plan for å overrumple det defensivt innstilte greske laget.

– Vi skal opptre smartere og spille mer intelligent. Slik skal vi greie det, sier Löw, som har vaksinert sine spillere mot undervurdering.

– Vi kan ikke tenke en tanke om neste runde. Det er den store faren, sier midtbanespiller Sami Khedira, selv om kokken Holger Stromberg uten blygsel røper at han serverer gresk salat før kvartfinalen.

Fredag spiller laget som pådro seg flest gule kort i gruppespillet (Hellas 9) mot laget med færrest (Tyskland 3). Giorgios Karagounis og José Holebas er utestengt for gule kort, mens Avraam Papadopoulos er hjemme i Hellas med ødelagt korsbånd. Tyskland kan velge på øverste hylle.

Trives

Tyskland føler seg dessuten som hjemme i Gdansk, der laget har sin EM-leir.

– Vi trives veldig godt her, sier Löw, som med seier kan se fram til storkamp mot England eller Italia i semifinalen.

Grekerne vil gjøre sitt ytterste for å hindre det, foran øynene på Angela Merkel, og de vil gjøre sitt ytterste for å utnytte det brutale forventningspresset som hviler på tyske skuldre.

– Ut fra det pressen skriver, føles det som vi må skamme oss selv om vi ikke kommer hjem med EM-tittelen, sukker Thomas Müller.

De greske spillerne har bestemt seg for at de vil ødelegge bryllupet til Giannis Maniatis. Den defensive midtbanespilleren har i flere år planlagt å gifte seg 1. juli 2012. Den dagen spilles EM-finalen i Kiev.

– Han kommer ikke til å kunne gjennomføre det, sier Kostas Katsouranis, en av spillerne som var med på det greske lagets eventyrlige ferd til tittelen i 2004. Han håper at lynet skal slå ned samme sted, igjen og igjen. (ANB-NTB)

Artikkeltags