Vant kampen og gruppen

Tsjekkia sendte Polen hodestups ut av EM. Selv er de klare for kvartfinale.

Tsjekkia sendte Polen hodestups ut av EM. Selv er de klare for kvartfinale. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Tsjekkia vant 1-0 mot Polen i siste gruppekamp etter mål av Petr Jiracek og tok seg til kvartfinale i EM som gruppevinner.

DEL

Polen avsluttet EM på hjemmebane uten seier og uten avansement til cupspillet. På pressekonferansen etter kampen sa landslagssjef Franciszek Smuda opp.

Tsjekkia er det første lag som har vunnet sin gruppe i et EM-sluttspill med negativ målforskjell. Laget reiste seg etter stjernesmellen i åpningskampen mot Russland og er klar for kvartfinale i Warszawa torsdag.

For Polen var premissene for kampen enkle. Seier ville bety avansement til kvartfinalen, uavgjort og tap at mesterskapet var over for deres del. For Tsjekkia ville også seier være nok, mens uavgjort ville holde så lenge Hellas ikke samtidig vant mot Russland.

Knapt minuttet var spilt da Dariusz Dudka var nær å gi vertsnasjonen ledelsen med et godt utført brassespark, men forsøket gikk i nettveggen. Og det var helt klart Polen som var frampå i starten av kampen.

Tsjekkia tok over

Etter ti minutter kom spissen Robert Lewandowski seg gjennom i feltet, men misset på avslutningen, som føk utenfor. Eugen Polanski fikk en lignende sjanse fem minutter senere, men heller ikke han klarte å utfordre keeper Petr Cech.

– Det var et enormt press på oss før kampen, og det ble bare større utover i kampen. Men vi ble bedre og bedre, klarte å score og var verdige vinnere til slutt, mener Cech.

Etter polsk dominans den første halvtimen, tok Tsjekkia seg gradvis mer inn i kampen, riktig nok uten å skape noen store sjanser før pause. Og da Hellas tok ledelsen på overtid i sin kamp, ville begge lagene ryke ut om resultatene sto seg.

Men skuffende for den store andelen hjemmesupportere klarte ikke Polen å starte annen omgang slik som den første. Tsjekkia fikk omgangens første store sjanse halvveis da Tomas Sivok fikk headet fra kort hold etter et frispark.

Stolte tsjekkere

Etter 72 minutter fikk Tsjekkia imidlertid belønning for presset. Milan Baros fikk føre ballen over hele Polens halvdel og spilte til Petr Jiracek, som enkelt dro av en forsvarer og satte ballen i mål. Dermed var Tsjekkia på topp i gruppe A, mens Polen trengte to scoringer.

– Vi hadde en dårlig start på turneringen, men vi har bare blitt bedre og bedre siden da. Jeg er veldig stolt av hele laget, sa målscoreren etter kampen, og fikk støtte av landslagssjef Michal Bilek.

– Jeg er utrolig stolt av laget mitt. Presset på dem var stort. Målet vårt var å nå kvartfinalen. Nå får vi se.

Polens kaptein Jakub Blaszczykowski var naturlig nok voldsomt skuffet.

– Vi er veldig skuffet nå, alle sammen. Vi startet kampen bra, men klarte ikke å score. Det var en åpen kamp, men dessverre scoret Tsjekkia og vant, sa kapteinen.

Polen presset på, og like før kampen var slutt ble et skudd fra Robert Lewandowski klarert på streken. Like etter blåste dommer Craig Thomson av kampen. Dermed kunne Tsjekkia juble for å ha tatt seg videre som gruppevinner, mens vertsnasjonen Polen endte sist i gruppe A.

Sa opp

Polens landslagssjef Franciszek Smuda sa opp umiddelbart etter 0-1-tapet mot Tsjekkia.

Tapet innebar at vertsnasjonen Polen endte sist i gruppe A, med bare to poeng. Og skuffelsen var tydeligvis stor for landslagssjef Smuda. Rett etter at laget hans gikk skuffet av banen, ga han beskjed om at dette var hans siste kamp som sjef for det polske landslaget.

– Dette var 100 prosent sikkert siste kamp for meg. Kontrakten min går ut etter mesterskapet. Takk, sa en tydelig skuffet Smuda til polsk TV etter tapet.

Polen hadde mulighet til å ta seg videre, men en scoring av Petr Jiracek for Tsjekkia etter 72 minutter knuste håpet.

– Vi gjorde vårt beste, men vi misset med for mange pasninger. I annen omgang måtte vi hele tiden kjempe for å vinne ballen tilbake, sa Smuda.

Han har vært landslagssjef for Polen siden 2009. 63-åringen har tidligere ledet en lang rekke klubber i hjemlandet. (ANB-NTB)

Artikkeltags