Ventet med seiersjubel

Mario Balotelli fatsetter sluttresultatet til 2-0 på akrobatisk vis.

Mario Balotelli fatsetter sluttresultatet til 2-0 på akrobatisk vis. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Italia gjorde jobben, men våget ikke å juble da kampen var ferdig.

DEL

For de kunne ikke være sikre på at 2-0 over Irland - etter mål av Antonio Cassano og Mario Balotelli - ville holde til kvartfinale.

Først da meldingen kom om at Kroatia hadde tapt 0-1 for Spania, kunne de slippe jubelen løs. Men italienerne levde farlig i Gdansk.

Fryktet 2004 om igjen

På forhånd hadde det vært mye snakk om at Italia kunne oppleve et lignende scenario som i 2004-EM, da 2-2 i kampen mellom Sverige og Danmark i siste kamp gjorde det umulig for italienerne å gå videre. Om Kroatia og Spania skulle spille uavgjort med samme eller større sifre, ville Italia igjen være sjanseløse.

Irland hadde på sin side ingenting å spille for, etter å ha startet med to strake tap. I åpningen av kampen var det imidlertid ikke enkelt å se hvem som hadde alt å spille for. Italia hadde ballen mest, men uten å skape det store, og forsøket på å legge om fra formasjonen 3-5-2 til mer vante 4-3-1-2 slo ikke godt ut i starten. Samtidig fikk Irland store rom å kontre i, men skapte ikke mer enn enkelte halvfarligheter.

- Jeg synes vi spilte bra. Vi er naturligvis skuffet over å ikke få mer ut av mesterskapet. Dødballene felte oss i dag, noe som er rart, ettersom vi vanligvis er gode der, sa Irlands Robbie Keane etter kampen.

Italia ropte på straffe akkurat idet klokka bikket halvtimen, da ballen traff armen til Sean St. Ledger. Men dommer Viktor Sjvetsov gjorde helt rett da han vinket spillet videre. Og det virket som om Italia gradvis våknet litt. Fire minutter senere fikk Antonio Di Natale skutt fra skrå vinkel, men skuddet ble klarert på streken. Italia vant tilbake ballen, og Irland-keeper Shay Given måtte gi corner på et enkelt skudd fra Antonio Cassano.

Og på den påfølgende corneren kom scoringen Italia trengte ved Cassano. Han steg til værs på første stolpe og headet ballen via Givens ene hanske og i mål. Ballen snek seg over streken før Damien Duff fikk klarert den, men dommerne hadde fått med seg at ballen hadde krysset linjen.

Spennende slutt

Etter pause startet Italia best. Både Di Natale og Cassano fikk tidlig gode muligheter til å øke ledelsen. Men så virket det som om italienerne ble mer nervøse for hva som sto på spill.

Irene fikk lov til å ta over spillet, men akkurat som før pause skapte de ikke mange store sjanser. Keith Andrews sto bak den største, da han med et snaut kvarter igjen å spille smelte et frispark fra 25 meter mot mål med stor kraft. Men Italia-keeper Gianluigi Buffon viste seg patent og fikk slått forsøket unna.

Like før kampen gikk inn i overtiden trygget Mario Balotelli den italienske ledelsen da han hamret ballen i mål på akrobatisk vis. Da hadde Andrews like før blitt utvist. Han fikk sitt andre gule kort for munnbruk.

- Det var en vanskelig kamp. Vi møtte et lag som ga oss mye trøbbel. Men vi skjønte i dag at for å nå toppen, er du nødt til å ha topp innsats, sa Italias landslagssjef Cesare Prandelli.

Italia levde uansett farlig til siste slutt etter at Spania gikk opp til 1-0. Da ville en kroatisk utlikning sørge for å sende ut Italia, som da ville hatt dårligere målforskjell enn Kroatia. Ettersom kampen ble blåst av før den andre var ferdig, turte ikke de italienske spillerne å juble. Men da meldingene kom om at Spania hadde vunnet, kunne de slippe jubelen løs. (ANB-NTB)

Artikkeltags