Fotballfest på Merseyside

Phil Neville i duell med Andy Carroll.

Phil Neville i duell med Andy Carroll. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

De har ikke spilt mot hverandre på Wembley siden 1989. Lørdag er det igjen klart for Liverpool – Everton.

DEL

På programmet: Semifinale i FA-cupen på Wembley. Premie: Finale.

Merseyside står på hodet 23 år etter forrige byduell på nasjonalanlegget i London.

For 23 år siden var hele Merseyside i sorg. 15. april det året mistet 96 Liverpool-supportere livet i tragedien på Hillsborough. Både røde og blå ble rammet den ufattelige søndagen i Sheffield.

Liverpool-kaptein Steven Gerrard gjør seg klar til en spesiell semifinale dagen før minnemarkeringen av Hillsborough-tragedien.

– Det blir en stolt dag for meg igjen å lede gutta ut på Wembley, og en stolt dag for byen. Dette er en kamp mellom to store klubber og to lag som har hatt en fantastisk reise i denne turneringen. Måtte det beste laget vinne, sier Gerrard.

Moyes på troféjakt

I mars ble Gerrard første Liverpool-spiller med hattrick i et merseysidederby på Anfield siden Fred Howe i 1935.

– Dette blir stort. Det er lenge siden Liverpool møtte Everton på Wembley. For en gyllen mulighet for supporterne. Dette er også en viktig kamp for spillerne. Vi må prøve å glemme at det er snakk om Everton, slik at vi kan konsentrere oss det som blir en veldig vanskelig kamp, sier Gerrard.

Liverpool har allerede vunnet ligacupen denne sesongen, mens Everton jager sitt første trofé under manager David Moyes. Begge ligakampene denne sesongen ga seier til Liverpool.

– Vi har allerede slått Everton to ganger i år. Det gir oss selvtillit, men vi må prestere på samme nivå for å få samme resultatet på Wembley. Å nå to finaler i samme sesong vil være en fantastisk prestasjon, sier Gerrard optimistisk.

Før kampen blir det ett minutts stillhet.

– Det blir gripende, og jeg er sikker på at begge lagenes fans vil respektere ett minutts stillhet med samme verdighet som de har gjort siden 1989. Dette blir veldig følelsesladd for alle, sier Liverpool–manager Kenny Dalglish.

Rød dominans

David Moyes er ikke så veldig opptatt av at det er naboen hans blå disipler skal ut mot.

– Jeg vet ikke om jeg vil si at dette er en større kamp enn vanlig. Uansett hvem vi hadde møtt i en semifinale så ville det vært en stor anledning for alle i Everton, og noe vi ønsker å gjøre det bra i. Men det er krydder i dette. Når du spiller mot bynaboen i en semifinale, topper det selvfølgelig det hele, sier Moyes.

Fire ganger har klubbene møttes i FA-cupens semifinale. Everton vant i 1906, mens Liverpool vant i 1950, 1971 og 1977 (omkamp). To ganger har lagene møttes i finalen. Begge ganger har Liverpool under Kenny Dalglish' ledelse vunnet, først i 1986 og så i den følelsesladde 1989-kampen.

Tidligere semifinalemøter FA-cupen

* 1906 Liverpool - Everton 0-2 (Villa Park)

* 1950 Liverpool - Everton 2-0 (Maine Road)

*1971 Liverpool - Everton 2-1 (Old Trafford)

*1977 Liverpool - Everton 2-2 (Maine Road)

* 1977 Liverpool - Everton 3-0 (Maine Road, omkamp)

Tidligere finalemøter FA-cupen

*1986 Liverpool - Everton 3-1 (Wembley)

*1989 Liverpool - Everton 3-2 (Wembley)

Tidligere finalemøte ligacupen

* 1984 Liverpool - Everton 0-0 (Wembley)

* 1984 Liverpool - Everton 1-0 (Maine Road) (ANB-NTB)

Artikkeltags