Fotballgal og på titteljakt

Marcelo Bielsa.

Marcelo Bielsa. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

I Marcelo Bielsa har Athletic Bilbao en trener som kan få til det utrolige.

DEL

Atlético Madrid vant europaligaen i 2010 og er kanskje favoritter før onsdagens finale i Europaligaen. Men: Marcelo Bielsa vil det garantert annerledes.

Den eksentriske argentineren har revolusjonert Athletic med en ballbesittende stil som er blitt sammenlignet med Barcelonas. I fotballmiljøet er Bielsa kjent som en «gal» mann, og det verserer mange historier om 56-åringen som er én kamp unna europaligatittelen i sin første sesong som trener i Bilbao.

Blant annet er det sagt at han gjerne dukker opp i bryllup med opptak av lagets siste kamp under armen. Det er også kjent at Bielsa lærte å kjenne Athletic gjennom å se samtlige kamper fra forrige sesong på video - to ganger.

Trenerens lidenskap for fotball og troen på egen taktikk har åpenbart gitt resultater. Så langt har europaligaen vært som en dans på roser. Den offensive spillestilen har sett Manchester United, Schalke og Sporting gå rett ut av sluttspillet.

– Det er en ekstremt ærlig måte å spille på. Det har ikke noe å si om de vinner eller taper, om de er tre mål foran eller tre mål bak. Bilbaos kamper er alltid en gave til fansen, har Barcelona–trener Pep Guardiola uttalt.

Angrep det beste forsvar?

Athletic møter nettopp Barcelona i den spanske cupfinalen, men først venter finalen i europaligaen, også det et helspansk oppgjør mot Atlético Madrid. Laget som vant turneringen i 2010 blir Bielsas viktigste nøtt å knekke så langt.

Mannen å stoppe blir trolig Radamel Falcao. Han ble toppscorer i turneringen da han vant med Porto i fjor. I år trenger colombianeren ett mål for å gjenta bedriften. Men forsvarsspill er ikke helt Bielsas greier.

– Vi vil forsøke å spille naturlig, uten hemninger, fordi det vil sende oss nærmere enn seier. Jeg har ikke i en eneste kamp, uavhengig av viktighet, sett tegn til angst eller dårlig selvtillit som laget selv ikke har klart å løse, sier Bielsa.

Samtidig er det klart at Atlético gradvis har tatt steg etter ansettelsen av Diego Simeone, Bielsas landsmann og tidligere Argentina-kaptein, som trener. Han hadde trenerkollegaen som landslagssjef fra 1998 til 2004.

Respektert trener

Atlético har gått hele veien siden kvalifiseringskampene mot Strømsgodset og vant gruppen sin komfortabelt. Deretter er Lazio, Besiktas, Hannover og Valencia slått ut i tur og orden.

Simeone vil forsøke å matche Athletic på intensitet og nekte motstanderen mye tid med ballen.

– Lagene er veldig like. Jeg har ikke snakket med Bielsa, men jeg har stor respekt for ham. Det blir en stor kveld for alle, en ny finale er noe fansen kan kose seg med, sier Simeone.

Bielsa høster også respekt hos spillerne, selv om det noen ganger kan bli litt mye taktikkeri fra sjefen.

– I dag skal vi se 600 videoer og høre på 32 foredrag, kom det fra midtbanetalentet Iker Muniain noen dager før hans viktigste kamp så langt i karrieren. (ANB–NTB)

Artikkeltags