Må legge grunnlaget hjemme

Jan Jönsson og RBK må legge grunnlaget for nye Europa-eventyr på hjemmebane onsdag.

Jan Jönsson og RBK må legge grunnlaget for nye Europa-eventyr på hjemmebane onsdag. Foto:

Artikkelen er over 6 år gammel

Rosenborg er to kamper unna et nytt gruppespill i Europa.

DEL

Da må Viktoria Plzen fra Tsjekkia beseires, og trener Jan Jönsson har planen klar.

Slår RBK den tsjekkiske seriemesteren over to kamper, er trønderne klar for minst et gruppespill i europaligaen. Skulle de også gå seirende ut i 4. kvalifiseringsrunde, blir det endelig mesterligaspill på Lerkendal igjen for første gang på fire år.

Men først må Viktoria Plzen tas hånd om, og RBK må legge grunnlaget på eget gress onsdag. Jönsson erkjenner at tsjekkerne er betydelig sterkere enn Breidablik fra forrige runde. Som alltid blir det viktig å unngå baklengsmål og få et godt resultat før bortekampen.

– Det er veldig viktig. Og det som har vært veldig bra i vår gode periode, er at vi har vært offensive, samtidig som vi har vært trygge bakover. Vi har vært kloke i balansen bak angrepene våre, og det er detaljer som er veldig viktig i Europa, sier Jönsson til Adresseavisen.

– Skal utnytte rom

Svensken har vært opptatt av å finpusse det defensive spillet den siste uken.

– Vi prater om klokhet, men vi skal være offensive. Vi vil styre kampen på hjemmebane, forsikrer treneren.

Etter det pinlige 0-2-tapet på Island forrige onsdag, dro Jönsson rett til Tsjekkia for å studere sin neste motstander. Der så han et Plzen-lag som er bra offensivt og bruker backene sine høyt i banen. Det ønsker Rosenborg å utnytte.

– Det finnes en del rom der jeg kan se muligheter for vår del. Vi har jobbet mye med å komme rundt på kant, og vi skal komme med mer trykk og tempo i feltet. Vi må ha større aggressivitet der, forklarer Jönsson.

Må ta ansvar

Skal Rosenborg klare å avansere i Europa, er de avhengig av nøkkelspillere i form. Rade Prica er definitivt viktig for trønderklubben, og han merker ansvaret.

– Det er klart man kjenner et ansvar, alle må ta sitt ansvar. Som spiss spiller jeg for å gjøre mål, samtidig som jeg må få hjelp foran målet. Man kan ikke bare stole på én mann, slår Prica fast overfor Adresseavisen.

Svensken har så langt i år scoret åtte mål på 13 kamper i eliteserien. Den siste tiden er målene kommet ujevnt, og skaden i juni har hemmet ham noe. Han tror imidlertid han er på gang og beskriver seg selv som et «høstmenneske».

Mot Viktoria Plzen må han og resten av laget være skjerpet.

– Vi må være nær maks for å slå dem ut, mener 31-åringen.

Prica blir viktig

Jönsson vet godt hvor avgjørende Prica kan bli for RBKs mulige europaeventyr.

– Han har vært veldig bra i vår. Det er klart han blir viktig med fysikken og spilleforståelsen sin.

Rosenborg skal spille med sørgebånd mot tsjekkerne onsdag for å hedre ofrene etter terrorangrepene i Norge. Det blir også holdt ett minutts stillhet før kampstart på Lerkendal stadion. (ANB-NTB)

Artikkeltags