Mener Köln er versting

Rune Bratseth mener Köln er en av verstingene blandt europeiske storklubber.

Rune Bratseth mener Köln er en av verstingene blandt europeiske storklubber. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Rune Bratseth kunne godt tatt en lederjobb i Bundesliga, men vegrer seg spesielt for Köln.

DEL

Ståle Solbakken (44) var satt under stort press før han fikk sparken i Köln torsdag. Ifølge den tidligere tysklandsproffen Bratseth, er Köln en av verstingene blant europeiske storklubber.

– Slike pressede jobber er gjengangere blant store, utenlandske klubber, men Köln er en av de desidert verste når det gjelder manglende ledelse over tid. Jeg ville ikke vært engstelig for å gå til en trener- eller lederjobb i en bundesligaklubb. Men akkurat i Köln tror jeg det er et vanskelig stykke arbeid, sier Rune Bratseth til NTB.

Etter 286 dager med trusler og hærverk fra fansen, 18 serietap på 32 kamper og blodtørstige medier, handlet det om å bli kvitt en syndebukk: Trenerne eller folk i klubbledelsen.

– Noen måtte gå, og det var ingen overraskelse at det endte som det gjorde, sier Bratseth.

26. avskjed

Den tidligere Werder Bremen-stjernen (1987-1994) opplevde sitt proffeventyr som rak motsetning til Kölns fotballmareritt de siste 25 årene, der klubben har spist, tygget og spyttet ut igjen 26 trenere.

Trenerlegenden Otto Rehhagel styrte Bratseth og laget med stø hånd til suksess.

– Det Ståle Solbakken har gjennomgått av press, er umulig å forstå uten selv å ha prøvd det. Kritikken i «så der» etterrettelige medier har vedvart siden før han startet. Man har ekstremt kravstore supportere i en stor by, i en stor klubb der man internt i klubben strir med å samarbeide og er uten suksess på mange, mange år. Likevel er forventningene skyhøye. Å leve i slike omgivelser over tid er beintøft, mener Bratseth.

Skadd renommé

51-åringen mener Solbakkens renommé er så skadd at han ikke blir å se i Bundesliga på en stund.

– Det ser jeg på som vanskelig. Men i Skandinavia er historien en annen. Tar han det med ro en periode og får etterfylt all energi som er tappet på dette, fins nok av eksempler på trenere som har kommet langt sterkere tilbake etter ny suksess i mellomtiden. Sånn sett leger tiden alle sår, også i tysk Bundesliga.Rune Bratseth fikk selv tilbud om sportsdirektørjobben i Leverkusen midt på 1990-tallet, men takket nei av hensyn til familiens planlagte retur til Norge og jobb i Rosenborg.

Solbakken overlevde forholdsvis lenge som Köln-trener. 13 av de 25 øvrige trenerne som har lidd samme skjebne i klubben på like mange år, satt færre enn de 286 dagene nordmannen hadde jobben.

Verst var det med nederlenderen Jos Luhukay (48), som fikk én dag i trenerstolen (2003) før han ble kastet på dør. (ANB-NTB)

Artikkeltags