Til Sør-Afrika med OL-fokus

Jaysuma Saidy Ndure og Andreas Thorkildsen skal begge lade opp til en ny sesong i Sør-Afrika.

Jaysuma Saidy Ndure og Andreas Thorkildsen skal begge lade opp til en ny sesong i Sør-Afrika. Foto:

Av
Artikkelen er over 10 år gammel

Oslo: Antall medaljehåp i neste års OL i Beijing er plutselig fordoblet for norsk friidrett. Både Andreas Thorkildsen og Jaysuma Saidy Ndure legger grunnlaget for OL-suksess i Sør-Afrika.

DEL

Allerede torsdag setter vår nye toppsprinter kursen for Pretoria, der et ni uker langt treningsopphold venter. Først 9. februar er han tilbake i sitt nye hjemland.

Thorkildsen på sin side legger på ny opp til to opphold i Pot Chef Stroom, like i nærheten av Johannesburg, som for femte året på rad blir hans vintertreningsbase. Begge oppholdene varer rundt tre uker – det første i januar, det andre i februar-mars.

Teknikk i fokus

For begges vedkommende vil teknikk-trening ha hovedfokus på de sørlige og varme breddegrader.

– Det blir masse trening. Først og fremst skal jeg jobbe med starten. Det er der jeg har mest å hente, sier Jaysuma Saidy Ndure til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Når han er tilbake, får han ganske snart en pekepinn på om terpingen har hjulpet. Han skal løpe 60 meter i tre innendørsstevner i februar, nærmere bestemt i Stockholm, Birmingham og Gent.

Må ha klarsignal fra IOC

Bare formaliteter gjenstår før han kan representere Norge også i mesterskap. Det gambiske friidrettsforbundet har varslet at de nødvendige papirene med det første vil være underveis til Det internasjonale Friidrettsforbundet (IAAF).

For at han skal få starte i OL, trengs det i tillegg en godkjennelse fra Den internasjonale Olympiske Komité (IOC). Men det regner det norske friidrettsforbundets generalsekretær, Kjetil Hildeskor, med at også er en formalitet.

Det er noe alle i norsk friidrett gleder seg over. Også Andreas Thorkildsen, som ikke lenger er alene om å ha forventningspress om olympisk medalje over seg.

Deler på trykket

– Veldig bra at det blir flere som kan ta litt av støyten når det gjelder medieoppmerksomhet og trykk for øvrig. Med tanke på alle juniorene som nå også stormer fram, er interessen i ferd med å eksplodere. Presset jeg lenge har vært alene om, kan dermed fordeles på flere. At vi dessuten har fått en ekstra medaljekandidat, er jo bare pynt på kaka, gliser den regjerende olympiamesteren.

Han er godt i gang med treningen igjen, og den vonde ryggen som hemmet ham i konkurransene sist sommer plager ham ikke i treningsarbeidet.

Styrke-vedlikehold

– Vi følger stort sett samme treningsopplegg som de siste årene, opplyser sørlendingen.

– Som vanlig gjelder det å finne balansen mellom den fysiske og tekniske treningen. Den fysiske delen har jeg god kontroll på. Her er det mest snakk om å holde ved like styrkenivået jeg er på, ingen grunn til å presse det ytterligere. Det blir hovedfokus på det tekniske resten av karrieren for min del, sier Thorkildsen, som med andre ord også vil terpe teknikk i Sør-Afrika.

Akkurat som Norges andre medaljehåp i OL-friidretten i 2008. (ANB)

Artikkeltags