Påskejubel i høyfjellet

Mange koste seg i høyfjellet også denne påsken.

Mange koste seg i høyfjellet også denne påsken. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Hytteglade nordmenn strømmet til de snøsikre fjellområdene i påsken. 

DEL

– Påsken er tradisjonstid, og for mange blir det ikke påske uten en tur på fjellet. Vi ser at en aktiv ferie med ski og utetid er noe mange ønsker seg.Det sier Nils Øveraas, generalsekretær i Den Norske Turistforening (DNT).  

Til tross for at det var sen påske i år har fjellområdene med mest snø har hatt godt med påsketurister. I år er det særlig Sylan og Trollheimen som har hatt oppgang. I tillegg har flere av de ubetjente hyttene i Nord-Norge hatt svært stor pågang.  

– Sen påske gjorde at snøgrensen krøp oppover, men på våre hytter over 1000 m har det vært snø å finne. Det merker vi på antall overnattinger på våre betjente hytter, forteller Øveraas. 

Glade fjes

Størst trafikk har det vært på Hardangervidda og på Finsehytta der kapasiteten har vært sprengt hele påsken. Vertskapet på hyttene melder om massevis av påskeglade gjester i fjellet.  

– Her har det vært mye folk og ganske hektisk, men bare glade fjes å se. Vi har mange unge vennegjenger og familier med barn som kommer, men også gjester som har pulk og skal gå milevis til målet, sier Rigmor Sæbø, vertskap på Finsehytta i Skarvheimen. 

DNT-leder Nils Øveraas på Gaustatoppen i påsken.

DNT-leder Nils Øveraas på Gaustatoppen i påsken. Foto:

Til tross for vekslende værmeldinger, lar ikke fjellfolket seg stoppe av skiftende vær. 

– Folk er kreative og koser seg ute med aktiviteter i nærheten av hytta, sier Sæbø.  

Sylan og Trollheimen har størst økning sammenlignet med året før. Sylan har mer enn 78 prosent i økning på overnattinger sammenlignet med i fjor, og Trollheimen har hatt mer enn 46 prosent flere overnattinger.  

Eventyrvær i nord 

Nord-Norge har hatt best vær denne påsken, med relativt stabile forhold for toppturer. 

Både Rabothytta og Gråfjellshytta ved Okstindane samt Snytindhytta i Vesterålen melder om uvanlig mye besøk denne påsken.  

– Dette er en historisk bra påske for oss! Snytindhytta har hatt opp mot 40 overnattende gjester per natt. Med tanke på at det er 22 sengeplasser så er det stort, sier Trond Løkke, leder av Vesterålen Turlag. 

4.300 km løyper kvistes av Den Norske Turistforening før påsken. I tillegg er 545 hytter over hele landet tilgjengelig for påsketuristene. DNTs generalsekretær er stolt av arbeidet som legges ned for at så mange skal kunne nyte påskefjellet.  

– Vi merker at flere bruker sine egne hytter, men at de likevel setter pris på de kvistede løypene og åpne DNT-hyttene der de kan kjøpe vafler og kakao, sier Nils Øveraas. (ANB)

De tre mest populære fjellområdene:

Hardangervidda – 2.891 overnattinger 
Jotunheimen – 2.485 overnattinger   
Skarvheimen – 2.481 overnattinger 

De fem mest populære hyttene i antall overnattinger:

Finsehytta – 1.657 overnattinger 
Haukeliseter – 1.350 overnattinger 
Rondvassbu – 828 overnattinger 
Fondsbu – 773 overnattinger 
Krækkja – 760 overnattinger 

Artikkeltags